Ons Polen

Een land in tweestrijd

Ons Polen

De Europese Commissie beschuldigt Polen van het knevelen van de rechtsstaat. De strafprocedures zijn vastgelopen en België en Duitsland roepen op om strenge en onafhankelijke controles op de rechtsstaat. Ondertussen zoeken veel Polen hun heil elders: sinds 2004 zijn er 2 miljoen Polen geëmigreerd binnen Europa. Wat is er aan de hand in Polen?

 Voor Ons Polen bundelen de VPRO en Rode Hoed hun krachten om samen met twee panels te onderzoeken wat Warschau beweegt om haar Europese integratie de rug toe te keren en wat de toekomst van Poolse migranten in Nederland is.

Met het eerste panel zoomen we in op de huidige situatie in Polen en hoe die ontstaan is. Welk effect heeft de leegloop van Polen op het land? Hoe verklaren we het Poolse nationalisme en hoe verhoudt zij zich tegenover het Europese waardesysteem? De Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode onderzocht voor de VPRO reisserie Moja Polska! (Mijn Polen) waardoor het komt dat haar moederland de afgelopen dertig jaar zo sterk is veranderd. Karolina Pomorska, Jean Monnet Professor Internationale Betrekkingen, vertelt over de relatie tussen Polen en de Europese Unie en hoe de nieuwe regering omgaat met het lidmaatschap.

Jean Monnet Chair (or ) at the Institute of Political Science at Leiden University?

Tijdens het tweede panel ligt de focus op Polen in Europa: Wat is het lot van de Poolse arbeidsmigranten die sinds 2004 wonen en werken in Nederland? Onder andere NRC-journalist Jeroen Wester, de Pools-Nederlandse journalist en econoom Malgorzata Bos-Karczewska en Jurriën Koops, de directeur van Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), vertellen over de positie van Poolse migranten in Nederland en de toekomst.

De serie Moja Polska! is wekelijks te zien bij de VPRO vanaf 31 maart.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN:

Klik hieronder op de klapvelden om meer te weten te komen over onze sprekers.

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode is schrijver en journalist en studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2018 debuteerde zij met Mijn Poolse huis, in 2019 was ze te zien in Dus Wat Gaan Wij Doen?, een online serie over duurzaamheid voor KRO-NCRV en vanaf 31 maart in de documentaire serie Moja Polska!in samenwerking met regisseur Britta Hosman voor de VPRO.

Karolina Pomorska

Karolina Pomorska is Jean Monnet Professor Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Ze is ook een gelieerde als onderzoeker aan het European Centre at the Department of Politics and International Studies (POLIS)  van Cambridge University.

Malgorzata Bos-Karczewska

Malgorzata Bos-Karczewska is een Pools-Nederlandse journalist, tevens hoofdredacteur van Polonia.nl, website van de Poolse gemeenschap in Nederland. Ze ontving de Poolse persprijs (2012) in de categorie buitenlandse journalist  voor het opiniestuk ‘Werken of wegwezen’ gepubliceerd in NRC Handelsblad. Hiermee heeft ze de discussie over de behandeling van Poolse migranten in Nederland aangezwengeld.

Bos-Karczewska ontving 2 Poolse onderscheidingen: het Gouden Kruis van Verdiensten van de Republiek Polen (2005) en het Ridderkruis (2015) voor 25 jaar journalistieke inzet voor Polen en Poolse migranten in Nederland. Ze heeft algemene economie (UvA) gestudeerd, begon in 1990 als Polen-medewerker van De Volkskrant en was ook buitenlandse correspondent voor de Poolse media (1993-2000). Haar passie is het publieke debat en lezingen geven over cultuurverschillen tussen Polen en Nederland.

 

Jeroen Wester

Jeroen Wester is journalist van NRC Handelsblad en next. Hij won in 2015 De Tegel, samen met NRC-collega Joep Dohmen, voor zijn publicaties over klokkenluider Arthur Gotlieb en de misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Voor zijn publicaties over het boekhoudschandaal van Ahold won hij samen met Joost Oranje in 2004 de NDP-prijs voor dagbladjournalistiek en De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek. Jeroen Wester studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte eerder voor Het Financieel Dagblad.

Jurriën Koops

Jurriën Koops is sinds 2014 directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development.