LGBTIQ’ers komen in de kerk, moskee of synagoge vaak dezelfde uitdagingen tegen. Voor LGBTIQ’ers zou geen plek zijn binnen het geloof. Het is een uitdaging om dit dit te veranderen. Gelovigen uit verschillende religieuze gemeenschappen vechten tegen deze uitsluiting.
Vanavond gaan we in gesprek met queer gelovigen. Hoe geef je je eigen geloof vorm? Kun je ideeën over relaties, seksualiteit en gender binnen religie openbreken? En hoe kunnen LGBTIQ’ers van verschillende geloven daar in samenwerken?
De avond zal worden ingeleid door David Bos, theoloog/socioloog verbonden aan de UVA, onder de titel “(On)heilige relatie tussen (on)geloof en LHBTI+”. Vervolgens komen er maar liefst twee panels aan het woord:
Het eerste panel bestaat uit experts en activisten waarin onder meer gesproken zal worden over de implicaties van de Nashville verklaring, hoe dat in de grotere maatschappelijke discussie past rondom LGBTIQ zaken en religie, en welke LGBTIQ issues daarbij onderbelicht blijven.
Het tweede “Holy” panel bestaat uit religieuze/spirituele leiders uit verschillende gemeenschappen. Samen kijken we naar hoe (on)geloof een rol speelt in de beleving van LHBTI-mensen. Waar liggen de kansen, mogelijkheden en verbindingen?
Jacqueline Carver is een joodse rabbijn en LHBTQI-activiste. Frans Blokhuis is een activist die verbonden is aan de stichting Landelijk KoördinatiePunt: de koepelorganisatie die opkomt voor christelijke LHBTIQ’ers. Anna Paula Lima is de oprichtster van Trans United en is sinds 2017 Pride Ambassadeur. Wielie Elhorst is een homoseksuele predikant. Hij predikt in de Protestantse Kerk in Bussum. Bart Mijland is een kleurrijke humanist en houdt zich bezig met vraagstukken rondom duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Barbara Rogoski is Public Speaking-coach en begeleidt publieke sprekers in hun missie. Dino Suhonic, directeur van Maruf, hét platform voor queer Moslims. De avond wordt tevens gemodereerd door Dino Suhonic.
Over de serie Coming In – Coming Out
De Coming Out kennen we inmiddels; de Coming In draait om je eigen identiteit vormgeven, jezelf accepteren en het vinden van veiligheid en vertrouwen.
In samenwerking met Stichting Maruf organiseert de Rode Hoed een driedelige reeks gesprekken met queer moslims en moslima’s. Zij delen hun persoonlijke verhalen en uitdagingen. Samen met het publiek bespreken we hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken. Verwacht openhartige verhalen over kwetsbaarheid en autonomie: een reeks avonden vol aha-momenten.
Bekijk de hele serie hier
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: