Coming In – Coming Out #1: Queer moslims

Over liefde, (zelf)acceptatie en in de kast blijven

Coming In – Coming Out #1: Queer moslims

LGBTIQ en moslim. Voor de meesten zal dat klinken als een recept voor conflict. Ook voor veel queer moslims zelf botsen deze identiteiten vaak. Dat zorgt voor uitdagingen rondom zelfacceptatie en identiteit. Wat als je geen homo wil zijn? Of je familie het niet accepteert, maar je toch graag thuis wil blijven komen?

Sylvana SimonsVanavond gaan we in gesprek met queer moslims. Welk effect hebben deze meervoudige identiteiten op hun leven, ontwikkeling en zelfbeeld? Hoe kan de samenleving ruimte voor deze jongeren creëren, zodat zij een veilig en gelukkig bestaan kunnen opbouwen?

Moderator Sylvana Simons spreekt met een vierkoppig panel. Döne Fil is een bekende binnen de LHBTI-emancipatie. Zij strijdt voor gelijke rechten voor minderheidsgroepen, maar ook voor LHBTI’ers en vrouwen. Hiervoor won zij de LHBTI-emancipatieprijs. Dounia Jari is voorzitter van Maruf. In al haar werk neemt ze haar taak serieus om meer bewustzijn te creëren rondom het intersectionaliteit. Gazi Duran is bestuurslid bij Maruf. Hij probeert via allerlei media jongeren te bereiken die worstelen met hun proces van zelfacceptatie. In 2018 stond hij vermeld als een van de Kleurrijke 50: gamechanger in diversiteit. Als vierde panellid schuift Souad Boumedien aan.

Sarah Bracke geeft een minicollege. Zij wijdt haar studies aan het bestuderen gender, religie en (homo)seksualiteit. Bovendien regisseerde zij twee documentaires over deze onderwerpen. Daarnaast exposeert Maruf een fotoreportage van fotografe Berksun. De fotoreeks toont portretten van queer moslims. De muzikale noot ligt in handen van Burçak. Hij combineert Oosterse beats met de popcultuur.

 

Over de serie Coming In – Coming Out

De Coming Out kennen we inmiddels; de Coming In draait om je eigen identiteit vormgeven, jezelf accepteren en het vinden van veiligheid en vertrouwen.

In samenwerking met Stichting Maruf organiseert de Rode Hoed een driedelige reeks gesprekken met queer moslims en moslima’s. Zij delen hun persoonlijke verhalen en uitdagingen. Samen met het publiek bespreken we hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken. Verwacht openhartige verhalen over kwetsbaarheid en autonomie: een reeks avonden vol aha-momenten.

Bekijk de hele serie hier

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:  Democratie-en-media-logo

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Döne Fil

Döne Fil is een bekende binnen de LHBTI-emancipatie. Met haar zichtbaarheid in de media en vele initiatieven waaronder de Turkse boot tijdens Amsterdam Pride 2012 heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd voor het huidige debat. Opgegroeid met een Turks-Indonesisch achtergrond in een interreligieus gezin, strijdt ze voor gelijke rechten voor zowel religieuze minderheden, als voor LHBTI’ers en vrouwen. In 2018 is Döne te zien in het tv-programma Moslims Zoals Wij, waarin zij als lesbische moslima stereotyperingen doorbreekt. Döne is voor haar inzet tweemaal genomineerd geweest voor het Roze Lieverdje en heeft in 2013 de LHBTI-emancipatieprijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gewonnen.

Dounia Jari

Dounia Jari is de voorzitter van Maruf, trainer bij antidiscriminatiebureau Radar en voormalig journalist. In al haar werk neemt ze haar taak serieus om meer bewustzijn te creëren rondom intersectionaliteit en alle vormen van discriminatie te bevechten.

Gazi Duran

Gazi Duran is een art director en queer moslim activist. Hij groeide op in een Turks Alevitisch-Soennitisch gezin. Hij kwam uit de kast als homoseksueel op z’n vijftiende en heeft sindsdien met volledige steun van zijn ouders vele taboes doorbroken. Hij organiseerde gayfeesten en kort daarna zette hij een besloten platform op voor queer jongeren in Amersfoort, zodat ze in veiligheid meer over hun identiteit konden ontdekken. In 2016 werd hij bestuurslid bij Maruf. Een internationaal platform van queer moslims. Met lezingen, workshops en deelnames aan tv-programma’s probeert hij jongeren te bereiken die vastlopen in hun zelfacceptatieproces. Gazi heeft voor zijn inzet in 2017 de lokale emancipatieprijs Derk Koetje Award gewonnen en stond in 2018 vermeld als een van de Kleurrijke 50, gamechangers in diversiteit uit de marketing en communicatie branche.

Souad Boumedien

Souad Boumedien is ambassadeur van Pride Amsterdam. Ze is werkzaam bij de politie en medevoorzitter van het Marokkaanse netwerk van de politie. Ze is een Achterhoekse, nuchtere verbinder met een vleugje harissa.

Sarah Bracke

Sarah Bracke is senior onderzoekster bij RHEA sinds 2014. Voorheen was ze werkzaam als Research Associate en Visiting Assistant Professor of Sociology of Religion in het Women’s Studies in Religion Program aan de Harvard Divinity School, en ze is tevens hoofddocente Sociologie aan de UGent. Ze is verbonden als Visiting Fellow aan het Center for the Study of Social Difference in Columbia University sinds 2012, als resident met het Center for the Study of World Religions in de Harvard Divinity School sinds 2013, en dit academiejaar is ze werkzaam als Visiting Fellow aan het Minda de Gunzburg Centrum voor European Studies aan Harvard. Bracke’s werk bestudeert kwesties van gender, religie, secularisme, (homo)seksualiteit, processen van culturalisering en racialisering in Europa, subjectiviteit en agency. Ze is de coauteur van een boek over multiculturalisme in Vlaanderen (Een leeuw in een kooi. De grenzen van de multiculturele verbeelding, 2009), en werkt momenteel een boekmanuscript af over vroomheid, agency en seksuele differentie binnen een hedendaagse Rooms-Katholieke context. Zij redigeerde het volume Gender Studies: A Genre of Knowledge? State of the Arts of Gender Studies in Belgium (2006). Artikels van haar hand verschenen in tijdschriften zoals Theory, Culture & Society; European Journal of Women’s Studies; Feminist Review; Religion and Gender; Journal for Gender and Diversity Studies; Cultural Studies; en Journal for Muslims in Europe. Ze is deel van de redactieraad van Religion and Gender en het Tijdschrift voor Genderstudies, en zetelt in de Raad van Beheer van Sophia. Ze regisseerde tevens twee documentaires waaronder Pink Camouflage (2009) dat gaat over de wijze waarop holebirechten ingezet worden in het vertoog van de “botsende beschavingen”.

Burçak

Burçak zijn muziek is een mengelmoes van Turkse invloeden en popmuziek. Geboren in Nederland en met wortels in Turkije vindt Burçak de perfecte combinatie tussen Oosterse beats en de popcultuur.