De Schoonheidssalon – Bloody hormones

Instapfeminisme met diepgang

De Schoonheidssalon – Bloody hormones

Ben je ongesteld, ofzo? Het wemelt van de vooroordelen, aannames en mythes rondom hormonen. Al sinds 1905 wordt onderzoek gedaan naar de effecten ervan op ons gedrag. Zo zou de aanmaak van oestrogeen tot zorgzaamheid en zachtaardigheid leiden, maar ook tot minder ambitie en leiderschapskwaliteiten. Bullshit, natuurlijk! Alhoewel? Deze viral video (This is Your Period in 2 Minutes) over de vrouwelijke cyclus laat zien hoe hormonen inwerken op onze emoties, creativiteit en energie. Ook de ervaringen van transmannen met testosteronbehandeling lijken de psychologische werking van hormonen te bevestigen: zelfverzekerder, emotioneel stabiel en een groei in libido.

Hoe zit het dan? Welke effecten hebben hormonen op onze gemoedstoestand en ons gedrag? Maken hormonen gelijkheid tussen de seksen onmogelijk? Mannen hebben toch zeker ook hormonen, en volgens sommige wetenschappers zelfs een manstruation-cyclus? Moeten we onze hormonen ontkennen, om het cliché van de hysterische vrouw en agressieve man af te schudden? Of onze hormonen juist erkennen, omarmen en zelfs vieren – en eisen dat beleidsmakers en werkgevers rekening met ze houden?

Hormonen zijn hot topic, volgens de anti-hormonale-anticonceptie-artikelen en #freebleeding-hashtags. Vanavond zoomen we in een korte biologieles op hun rol in het menselijk lichaam. We ontmantelen onwaarheden en maken korte metten met hormonaal nepnieuws. Met experts en ervaringsdeskundigen – en dat zijn we allemaal, dus praat mee!

In De Schoonheidssalon gaan jonge feministen de strijd aan met hardnekkige beeldvorming. In samenwerking met feministisch collectief De Bovengrondse.

Redactie: Shula Tas & Anne Vroegindeweij
Productie | Eva Asselbergh
Grafisch ontwerp | Daphne Holthuizen
Marketing | Anne Vroegindeweij
De Schoonheidssalon is een samenwerking van De Bovengrondse en Rode Hoed

 

GASTEN

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Francine Oomen (Schrijver)

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig industrieel ontwerper. Ze begon in 1990 met het ontwerpen, schrijven en illustreren van kinderboeken. Haar grote doorbraak kwam met de ‘Hoe overleef ik’…-serie. Ze heeft er negen keer op een rij de prijs van de Kinderjury mee gewonnen, vijf keer de Jonge Jury, plus verschillende andere prijzen. De serie is verfilmd voor televisie en bioscoop en bewerkt als musical. Vorig jaar verscheen haar graphic novel over de overgang ‘Oomen stroomt over’. Hieronder zie je hoe dit boek tot stand kwam. Als vrouw die de overgang meemaakte én hier een boek over schreef, zal zij als ervaringsdeskundige aanschuiven.

Francine Oomen Foto: Frank Ruiter

 

Xanne Visser (Women Inc.)

Xanne Visser werkt als redacteur bij stichting WOMEN Inc., die zich inzet voor gendergelijkheid in Nederland. Xanne houdt zich vooral bezig met man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg, onwetendheid over vrouwspecifieke aandoeningen en met hoe we ongelijkheid in de zorg kunnen oplossen. Ze studeerde communicatiewetenschappen en volgde een master journalistiek aan de UvA en werkte eerder als freelance journalist voor verschillende media. Zij kent het hormonendossier van WOMEN Inc. door en door en deelt vanavond haar kennis met ons

Hormonen dossier Women Inc.

 

Dila Nurtas (Ervaringsdeskundige)

– Dila Nurtas is maatschappelijk werker op een middelbare school in Amsterdam. Drie jaar geleden stopte ze met de anticonceptiepil en sindsdien verdiept ze zich in vrouwelijke seksualiteit en hormonen. Over haar besluit verscheen onlangs een interview op Oneworld.nl. Als voormalig pil-gebruikende vrouw die zich heeft verdiept in het slikken van hormonen, zal zij vanavond de ervaringsdeskundige zijn.

 

Ingrid Pinas (Gynaecoloog)

Ingrid Pinas is gynaecoloog en sinds 2005 werkzaam bij de FeM – poli. Van 2014 tot 2016 was zij de eerste vrouwelijke voorzitter van de Dutch Menopause Society en sinds 2015 lid van de International Committee of the European Menopause & Andropause Society (EMAS). Bepakt met medische feiten en jarenlange ervaring in het begeleiding van vrouwen met hormoonklachten, zal zij ons vanavond als deskundige bijstaan.

 

 

Shula Tas (Moderator)

Shula Tas is programmamaker en moderator. Eerder maakte zij het programma Cliteracy over vrouwelijk seksueel genot, presenteerde zij eerdere edities van de Schoonheidssalon en maakte ze verschillende programma’s bij Stichting Argan. Daarnaast coördineert Shula de BKB-academie, werkt ze als gastadviseur bij Stichting Democratie en Media en werkte ze voor de European Press Prize. Shula studeerde Zang aan het conservatorium en Postcolonial en Gender studies in Utrecht.