Shermin op zondag #02 Over vijf jaar #METOO

Shermin op zondag #02 Over vijf jaar #METOO

In oktober 2017 publiceerde The New York Times een vernietigend artikel over jarenlange seksuele intimidatie door de wereldberoemde filmproducent Harvey Weinstein: het begin van de #MeToo-beweging. Slachtoffers traden naar voren met beschuldigingen over decennia aan vernederingen – en de zwijgcultuur was eindelijk doorbroken, machtige mannen vielen van hun voetstuk.

Nu, vijf jaar later, maken we in Shermin op zondag de balans op: wat heeft vijf jaar #MeToo ons opgeleverd? Shermin Chavoushi gaat erover in gesprek met actrice Maryam Hassouni, Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit en onderzoeksjournalist Lucette ter Borg. Met hen houdt ze de ontwikkelingen tegen het licht. Anna Serierse zingt Till It Happens to You, de muziek komt van het Jelle van der Meulen Trio.

Shermin Chavoushi (30) is werkzaam bij talkshow Jinek als redacteur actualiteiten. Ze werkte eerder als redacteur bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en FunX. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen. Tijdens haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam verruilde ze als geboren en getogen Rotterdammer de havenstad voor Amsterdam. In haar vrije tijd zingt ze graag jazz en soul.

Foto: Keke Keukelaar

Maryam Hassouni (1985) is actrice en schrijver. Begin van deze maand bracht ze haar boek Wat de Fak uit. Een systeem kritisch non-fictie verhaal over haar persoonlijke ervaringen in de film- en tv-industrie waar racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag eerder regel dan uitzondering is. Maryam werd bekend als Dunya in de succesvolle serie Dunya & Desie. Ze won als eerste Nederlandse actrice een Emmy voor haar rol in de film Offers, volgde een acteursopleiding aan de prestigieuze William Esper Studio in New York en studeerde Engelse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Lucette ter Borg (1962) is kunstcriticus, schrijver en onderzoeksjournalist. Voor NRC deed ze onderzoek naar kunstenaar Julian Andeweg die, ondanks aanhoudende beschuldigingen van zwaar grensoverschrijdend gedrag, carrière maakte in de Nederlandse kunstwereld. Naast haar journalistieke werk stelt ze tentoonstellingen samen en schrijft ze essays en romans.

 

 

 

 

Marjan Olfers (1969) is sinds 2012 hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Als directeur en medeoprichter van onderzoeks- en adviesbureau Verinorm richt Marjan zich op sociale veiligheid en integriteitsvraagstukken. Ook heeft zij zitting in meerdere commissies, waaronder de commissie Mijnals. Ze leidde het onderzoek naar de misstanden in de turnsport.

 

 

 

 

Het Jelle van der Meulen Trio bestaat uit Ties Laarakker (33) op contrabas, Nitin Parree (26) op drums en Jelle van der Meulen (32) op piano. Ze kennen elkaar uit hun studietijd aan het conservatorium van Amsterdam. De composities en arrangementen van Van der Meulen wortelen in de jazztraditie, aangevuld met invloeden uit de klassieke muziek en de hiphop. Hun album ‘Time Ticking’ verschijnt dit najaar.

 

 

Over Shermin op zondag

In het nieuwe programma Shermin op zondag gaat Shermin Chavoushi in gesprek met deskundigen die voorop lopen in maatschappelijke veranderingen op uiteenlopende gebieden: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur. Met deze pioniers onderzoekt Shermin ontwikkelingen en tendensen die in de samenleving voelbaar zijn, maar nog niet voor iedereen zichtbaar. Ook voert ze persoonlijke gesprekken met verrassende gasten die inzicht en verdieping bieden bij het nieuws. Shermin introduceert net zo goed grensverleggende onderzoeksjournalisten en innovatieve psychiaters als baanbrekende hiphopartiesten en jonge activisten. Met hen gaat ze op zoek naar nuance en begrip in het steeds harder wordende maatschappelijke debat.

Shermin op zondag gaat uit van een superdiverse realiteit, die verder gaat dan alleen maar culturele achtergrond. Ook genderidentiteit, leeftijd, opleidingstype, geografische herkomst, woonplaats en sociale en economische status dragen bij aan verschillende perspectieven die nodig zijn voor een zorgvuldig gesprek over de achtergronden bij het nieuws.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: