Shermin op zondag #03

2023: DE STAAT VAN HET NIEUWS EN DE JOURNALISTIEK

Shermin op zondag #03

Hoe ga je als grootste nieuwsorganisatie van Nederland om met het tanende vertrouwen in de journalistiek en met ‘structurele nieuwstwijfelaars’? Voor welke dilemma’s sta je als hoofdredacteur in tijden van #MeToo en onthullingen over grensoverschrijdend gedrag? En hoe kun je binnen de bestaande realiteit van Hilversum vernieuwen?

Ook in 2022 kwam de journalistiek regelmatig zelf in het nieuws; zo kondigden staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid extra maatregelen aan om de persvrijheid in Nederland te beschermen. Er werd onderzoek naar het vertrouwen van de nieuwsconsument verricht en er verschenen onthullingen over grensoverschrijdend gedrag op redacties.

 Shermin op Zondag trapt het nieuwe jaar met twee hoofdredacteuren af: Giselle van Cann, die in 2022 Marcel Gelauff opvolgde bij de NOS, en Sarah Sylbing, die sinds 2021 deel van de VPRO-hoofdredactie uitmaakt. Shermin Chavoushi spreekt hen over de uitdagingen, hun ambities en de huidige tijdgeest.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Foto: Frank Ruiter

Shermin Chavoushi (30) is werkzaam bij talkshow Jinek als redacteur actualiteiten. Ze werkte eerder als redacteur bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en FunX. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen. Tijdens haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam verruilde ze als geboren en getogen Rotterdammer de havenstad voor Amsterdam. In haar vrije tijd zingt ze graag jazz en soul.

Foto: S. Heijdendael

Giselle van Cann (1966) is sinds september 2022 hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hiervoor werkte ze ruim 14 jaar als plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws waar haar focus onder meer lag op management, innovatie en diversiteit. Van Cann was verantwoordelijk voor de introductie van NOS Stories als nieuwsmerk voor jongeren. Na een studie bedrijfseconomie begon ze haar journalistieke carrière bij het Financieele Dagblad als financieel journalist en politiek verslaggever en later als adjunct-hoofdredacteur. 

 

 

Foto: Keke Keukelaar

Sarah Sylbing (1980) is sinds november 2021 hoofdredacteur van de VPRO. Hiervoor werkte ze jarenlang als producent en impactproducent voor televisie, documentaire en radio. Sylbing maakte samen met collega Ester Gould de bekroonde documentaire series Schuldig en Klassen waarmee ze verschillende prijzen en eervolle vermeldingen won; uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, winnaar journalistieke jaarprijs De Tegel, winnaar zilveren Nipkowschijf en speciale vermelding bij de Prix d’Europe.   

 

Het Jelle van der Meulen Trio bestaat uit Ties Laarakker (33) op contrabas, Nitin Parree (26) op drums en Jelle van der Meulen (32) op piano. Ze kennen elkaar uit hun studietijd aan het conservatorium van Amsterdam. De composities en arrangementen van Van der Meulen wortelen in de jazztraditie, aangevuld met invloeden uit de klassieke muziek en de hiphop. Het debuutalbum Time Ticking is net uit en is nu te beluisteren op Spotify.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Meer over Shermin op Zondag

In het Shermin op zondag gaat Shermin Chavoushi in gesprek met deskundigen die voorop lopen in maatschappelijke veranderingen op uiteenlopende gebieden: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur. Met deze pioniers onderzoekt Shermin ontwikkelingen en tendensen die in de samenleving voelbaar zijn, maar nog niet voor iedereen zichtbaar. Ook voert ze persoonlijke gesprekken met verrassende gasten die inzicht en verdieping bieden bij het nieuws. Shermin introduceert net zo goed grensverleggende onderzoeksjournalisten en innovatieve psychiaters als baanbrekende hiphopartiesten en jonge activisten. Met hen gaat ze op zoek naar nuance en begrip in het steeds harder wordende maatschappelijke debat.

Shermin op zondag gaat uit van een superdiverse realiteit, die verder gaat dan alleen maar culturele achtergrond. Ook genderidentiteit, leeftijd, opleidingstype, geografische herkomst, woonplaats en sociale en economische status dragen bij aan verschillende perspectieven die nodig zijn voor een zorgvuldig gesprek over de achtergronden bij het nieuws.