Ze worden Gen-Z genoemd; de generatie geboren tussen 1995*-2012 die steeds vaker zorgt voor headlines. In Iran lopen ze -met gevaar voor eigen leven- voorop in de protesten tegen het regime en in de VS bleef mede door hun overweldigende opkomst bij de midterms de verwachte ‘red wave’ uit. Ze schoppen tegen systemen, bevragen de norm, terwijl ze navigeren tussen ‘online’ en ‘offline’.
Hoe is het om op te groeien en jong te zijn in een tijd waar de ene na de andere crisis zich aandient? Wat zijn de uitdagingen en in hoeverre onderscheidt deze generatie zich écht van hun voorgangers?
In ‘Shermin op Zondag’ gaat Shermin Chavoushi het gesprek aan en spreekt ze met onder meer: Hajar Yagkoubi, Hannah Prins, Naaz, Elian Yahye en Francine Oomen.
*Experts zijn verdeeld over het exacte startjaar van Gen-Z
Shermin Chavoushi (1992) is werkzaam bij talkshow Jinek als redacteur actualiteiten. Ze werkte eerder als redacteur bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en FunX. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen. Tijdens haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam verruilde ze als geboren en getogen Rotterdammer de havenstad voor Amsterdam. In haar vrije tijd zingt ze graag jazz en soul.
Hajar Yagkoubi (1999) was van 2018-2020 VN-jongerenvertegenwoordiger namens Nederland. In die rol verzamelde ze twee jaar lang input van jongeren over uiteenlopende onderwerpen (zoals de klimaatcrisis en mensenrechten) die ze vervolgens aan de Verenigde Naties presenteerde. Hajar studeert International Business aan de Universiteit van Tilburg en werkt als consultant en public speaker. Daarnaast doet ze onderzoek naar trends over Generatie Z en leiderschap waar ze ook regelmatig lezingen over geeft.
Hannah Prins (1998) is klimaatactivist en volgt de masters Strafrecht en Internationaal Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze is actief bij actiegroepen Stop Ecocide en Extinction Rebellion. Bij Extinction Rebellion traint ze actievoerders die de straat op gaan, onderhandelt ze met de politie en biedt ze ondersteuning bij rechtszaken die volgen op hun acties. Ook gaat Hannah zelf de barricades op.
Francine Oomen (1960) is schrijver, illustrator en industrieel ontwerper. Haar eerste kinderboek zag in 1990 het levenslicht en inmiddels heeft ze meer dan 140 boeken voor zowel kinderen als volwassenen op haar naam staan. Oomen werd bekend met de succesvolle Hoe overleef ik-serie, die vele pubers door hun puberteit heen heeft geloodst. In september verschijnt het nieuwste boek van de reeks. Hoofdpersonage Rosa is nu in de twintig en ter voorbereiding hierop interviewde Oomen een groot aantal Gen-Z’ers.
Elian Yahye (1998) schrijft over jongerenbewegingen en internationale betrekkingen, voor onder meer NRC, Nederlands Dagblad en Vice Versa. Elian was van 2016 tot 2018 VN-jongerenvertegenwoordiger namens Nederland. Hij richtte zich in die functie vooral op de positie van vluchtelingen en het tegengaan van radicalisering.
Naaz Mohammad (1998) is een Nederlands-Koerdische singer-songwriter en producer. Haar ouders vluchtten tijdens de Golfoorlog uit Irak. Op haar negentiende bracht ze haar eerste EP ‘Bits of Naaz’ uit die haar twee Edisons bezorgde. Ze werd uitgeroepen tot poptalent van het jaar, heeft meer dan zestig miljoen streams en haar vierde show ooit gaf ze op Lowlands. Begin dit jaar bracht ze haar debuutalbum Never Have I Ever uit.
Tirsa With (1997) is presentator, (stem)acteur en programmamaker. Ze is een van de vaste gezichten van Het Klokhuis (NTR). Tirsa is geboren in Suriname en getogen in Nederland. Ze studeerde cum laude af in literatuurwetenschappen in Amsterdam en New York. De geest van haar vrijgevochten voorouders, de marrons, leeft door in haar creatieve werk: ze laat zich niet vastpinnen door één vorm. of ze nou een energiek jeugd item maakt, een kwetsbaar verhaal vertolkt of een complex gesprek begeleidt — een verhalenverteller is ze altijd.
Het Jelle van der Meulen Trio bestaat uit Ties Laarakker (33) op contrabas, Nitin Parree (26) op drums en Jelle van der Meulen (32) op piano. Ze kennen elkaar uit hun studietijd aan het conservatorium van Amsterdam. De composities en arrangementen van Van der Meulen wortelen in de jazztraditie, aangevuld met invloeden uit de klassieke muziek en de hiphop. Het debuutalbum Time Ticking is net uit en is nu te beluisteren op Spotify.