Als single in Nederland ben je duurder uit. Je betaalt relatief meer afvalstofheffing, je krijgt minder belastingvoordeel en je betaalt zelfs meer voor je sportschool of Spotify account. Vooral op de woningmarkt is de financiële ongelijkheid van singles goed te merken. Heb je een fulltimebaan met een gemiddeld inkomen, maar geen rijke ouders? Een zelfstandige woning in een van de grote steden kan je dan wel vergeten. En ben je gescheiden en heb je kinderen, dan is het risico dat je kind in armoede opgroeit vijf keer groter dan als je kind met twee ouders zou opgroeien.
En dat terwijl Nederland op dit moment meer dan drie miljoen eenpersoonshuishoudens telt. Omgerekend is dat meer dan 40% van het totale aantal huishoudens en het worden er steeds meer. Moet de samenleving zich daar beter op voorbereiden? Want nog altijd geldt het traditionele gezin als de norm en trekken alleenstaanden financieel gezien aan het kortste eind.
Op Valentijnsdag 2023 praten we in de Rode Hoed over de financiële achterstelling van alleenstaanden. Is het oneerlijk dat je als single duurder uit bent? Of is dat de prijs die je betaalt voor een vrij en compromisloos leven? Waar komt het beeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving vandaan? En waar moeten we naartoe?
Marjon Moed is theatermaker en single activist. In 2018 maakte ze de 4-delige serie ‘Single’ (BNNVARA), waarin ze op zoek gaat naar het antwoord op de vraag waarom ze eigenlijk single is en of dat eigenlijk een probleem is. Moed is ook de drijvende kracht achter de facebookgroep ‘Alleen is oké’ en de gelijknamige petitie. Moed zet haar creativiteit in om de positie van de alleenstaande te verbeteren.
Eva Yoo Ri Brussaard richtte in 2008 de Stichting Single SuperMom op, waarvan ze inmiddels directeur is. De stichting groeide uit tot het grootste platform voor en netwerk van alleenstaande moeders in Nederland. Brussaard schreef verschillende boeken, waaronder Het handboek voor de alleenstaande moeder (2014) en in 2021 publiceerde ze samen met Anja Meulenbelt Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen. In 2017 werd Eva Yoo Ri Brussaard uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar.
Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Lisa zet zich in voor zichtbaarheid en gelijke kansen voor de transgender-community en andere minderheden. Ook heeft ze de portefeuille mobiliteit.
Hilde Bras is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis, met een focus op mondiale demografie en gezondheid aan de Universiteit Groningen. Professor Bras publiceert onder andere over vruchtbaarheid, voeding en gezondheid, gender en sociale ongelijkheid, huwelijk, migratie en langdurige verschuivingen in familie- en verwantschapsrelaties.
Arjen Siegmann hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de economische faculteit van de VU. Daarnaast is hij onderzoeker bij het Wetenschappelijk Instituut, het wetenschappelijk bureau van het CDA.
Maurits Chabot is schrijver en de moderator van deze avond. Voor zijn boek over onwaarschijnlijke vriendschappen, getiteld Over de kloof, volgde hij tweeënhalf jaar mensen in conflictgebieden: Rwanda, Srebrenica en Israël bijvoorbeeld, maar hij ging ook langs in Amerikaanse gevangenissen. Eerder publiceerde hij Het papieren paleis, een boek over rechtvaardigheid.
Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@rodehoed.com; we kunnen dan iets regelen.