Skin Deep #13 – Black Lives Matter

Van hashtags naar hervormingen

Skin Deep #13 – Black Lives Matter

Logo Jay Sunsmith / Foto Odessa DC

Duizenden Nederlanders verlieten ondanks corona hun huis en gingen de straat op om te demonstreren: uit solidariteit met protesten in de Verenigde Staten, maar ook tegen racisme in Europa en in ons land.

Hoe is deze massale en gemixte opkomst te verklaren? We spreken met aanwezigen die op 1 juni voor het eerst protesteerden: wat bewoog hen?

En hoe nu verder? Wat zijn de next steps? Het momentum is er – hoe kan de antiracismestrijd deze energie vasthouden en kan de aandacht die er nu is omgezet worden in structurele veranderingen?

Andrew Makkinga gaat in gesprek met Mitchell Esajas, Marie Seck, Ignaro Petronilia, Eva van Dijk, Domenica Ghidei Biidu, Jan Paternotte en Isabelle Rade.

Dit programma is hieronder live (en gratis) te volgen. Tune in!


Skin Deep #13 – Black Lives Matter

 

Wegens COVID-19 bieden wij dit programma op afstand én gratis aan. Elke financiële ondersteuning – groot of klein – wordt zeer op prijs gesteld.

 

Doneren 

 

Deel dit evenement:

Sprekers

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas is als sociaal ondernemer betrokken bij diverse maatschappelijke projecten op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, diversiteit en duurzaamheid. Hij is voorzitter en medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals met diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij medeoprichter van The Black Archives, een archief en museum rondom zwart erfgoed. Als vertegenwoordiger van Kick Out Zwarte Piet was hij één van de organisatoren van de demonstratie op de Dam.

Marie Seck

Marie Seck is actrice bij het Poldertheater in Amsterdam, dat jongeren in aanraking brengt met theater op 18 Amsterdamse middelbare scholen, van praktijkonderwijs tot gymnasium en alles wat er net buiten valt. Daarnaast werkt Marie als floormanager en stage host voor evenementen en podia. Over haar deelname aan het protest op de Dam werd ze samen met haar vader in Trouw geïnterviewd.

Eva van Dijk

Eva van Dijk studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de UvA, met minors Russisch en museologie en schreef haar scriptie over gentrificatie in Amsterdam-Noord, waar zij werkt en woont. Eva doet de marketing en communicatie voor het culturele programma van de Tolhuistuin. Daarnaast is ze lid van het buurtcomité van Fonds voor Noord.

Ignaro Petronilia

Ignaro Petronilia is acteur, trainingsacteur en gedragstrainer. Vanuit deze laatste twee disciplines geeft hij zijn werk als opleidingskundige vorm en zet hij zich in voor mens & organisatie. Hij ontwikkelt communicatietrainingen en geeft deze onder meer met de specialisatie Agressie & Spanningsregulatie. Zijn doelgroep? Iedereen die wil leren ‘effectiever te communiceren… onder spanning.’ 

Verder heeft hij zijn ossenhaas het liefst well-done.

Domenica Ghidei Biidu

Domenica Ghidei Biidu is vice-voorzitter van de European Commission against Racism and Intolerance en zit in de raad van advies van Kennisplatform Integratie & Samenleving, Atria Kennisinstituut, Amsterdam University College, Prodemos en Nidos. Zij is vice-voorzitter van de Geschillencommissie Passend Onderwijs en Voorzitter Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring sbo/(v)so (LBT) en werkt als onafhankelijk strategisch adviseur Inclusiviteit en Diversiteit.

Isabelle Rade

Isabelle Rade is een Amsterdammer met Indische roots die graag taboes doorbreekt. Ze is partner bij het Campagnebureau BKB, waar verhalen worden verteld, belangrijke kwesties geagendeerd en mensen in beweging gebracht. Onder Isabelle’s leiding wordt strategie ontwikkeld, positioneringsadvies gegeven en campagne gevoerd voor thema’s als gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en de inrichting van Nederland. Ook stond BKB met een eigen podium op Lowlands.

Jan Paternotte

Jan Paternotte is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66. Zijn portefeuilles zijn onder meer Hoger Onderwijs, Wetenschap, Integratie en Discriminatie.

Andrew Makkinga (Moderator)

Moderator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

over Skin Deep
Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen. Kijk hier eerdere afleveringen teug.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

Skin Deep wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en deze Adviesraad.

Kaartje kopen