Socrateslezing door Carin Gaemers & Hugo Borst

Socrateslezing door Carin Gaemers & Hugo Borst

Met hun manifest Scherp op Ouderenzorg wisten Carin Gaemers en Hugo Borst bij de overheid 2,1 miljard los te krijgen voor betere en menswaardiger zorg. Maar twee jaar later moeten ze helaas concluderen dat zelfs een miljardeninvestering daar geen garantie voor is. Wat als meer geld niet de oplossing is?

In de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond gaan de twee zorgambassadeurs voorbij aan geld, en verkennen ze een radicaal nieuwe kijk op het Nederlandse zorgsysteem.

“Waarom lukt het maar niet het zo te organiseren dat iedereen de zorg krijgt die nodig is?”, vragen Gaemers en Borst zich af. “Waarom gaat het altijd over geld? Ligt de werkelijke oorzaak van dit onvermogen niet veel dieper dan de beruchte systemen in zorg? Hoe staat onze samenleving tegenover diegenen die meer hulp en zorg nodig hebben dan zij zelf kunnen organiseren? Wat zegt dat over onze houding tegenover kwetsbaarheid?”

In hun Socrateslezing nemen zij ons mee in hun zoektocht naar de antwoorden op deze vragen. Met nagesprek onder leiding van Bahram Sadeghi. Praat mee en meld je aan!

Over de Socrateslezing

Het Humanistisch Verbond organiseert de Socrateslezing sinds 1984 één of twee keer per jaar. De lezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Onder anderen Joris Luyendijk, Hedy d’Ancona, Paul Cliteur, Ewald Engelen, Maajid Nawaz, Louise Fresco, Bas Heijne Stine Jensen en Paul Scheffer gingen Carin Gaemers en Hugo Borst voor. Deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde.

Meer over Carin Gaemers en Hugo Borst

Hun manifest ‘Scherp op ouderenzorg’, brak het stille leed in veel verpleeghuizen open en kreeg veel aandacht en steun. Samen strijden ze onvermoeibaar voor een systeem van betrokken zorg in overzichtelijk georganiseerde instellingen. Meer geld wenselijk, maar niet genoeg. Vooral een andere kijk op zorg is hoognodig. Ieder mens is kwetsbaar. Een mens met een ziekte nog meer. Om die reden is menswaardige zorg zo belangrijk. En de sleutel tot goede zorg is aandacht.


Socrateslezing door Carin Gaemers & Hugo Borst
Normale prijs: €20

Leden Humanistisch Verbond: €15,-

Studenten: 7,50

 

Inclusief koffie en thee bij binnenkomst.

 

Kaartverkoop gaat via het Humanistisch Verbond

Tickets bestellen kan hier

 

 

Deel dit evenement:

Carin Gaemers 

Carin Gaemers is historica, bezorgde mantelzorger en in 2017 door Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw. Toen haar moeder vanwege dementie in een verpleeghuis werd opgenomen, viel het haar in eerste instantie mee. De verzorgers hadden tijd en aandacht voor de bewoners en dat maakte dat er ondanks de rottige ziekte er ook een hoop vrolijke momenten waren. Dat veranderde na een fusie. Geldgebrek leidde tot bezuinigingen op personeel met als gevolg dat de bewoners apathisch of onrustig werden.  

Gaemers kent zowel de geschiedenis als de hedendaagse stand van ons zorgstelsel en vertaalt dit in klare taal: versimpel het systeem en richt de basisvoorwaarden zo in dat medewerkers in de zorg kunnen doen waarvoor ze gekozen hebben: kwetsbare mensen verzorgen.  

Hugo Borst 

Hugo Borst is voetbalkenner, journalist en auteur.  Hij schreef voor Voetbal InternationalHard Gras en Algemeen Dagblad. Borst is ook vaak op tv te zien in het praatprogramma Studio Voetbal en als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Borst vindt het simpelweg belachelijk dat dementerende en kwetsbare ouderen niet de zorg krijgen die zij zo nodig hebben. Als mantelzorger kon hij zijn inmiddels overleden moeder niet langer bieden wat ze nodig had. En zag dat de zorg voor mensen met dementie een hoop te wensen over laat.

Over dit proces schreef hij twee boeken. De bestseller Ma (2015) werd al snel opgevolgd door Ach, moedertje (2017), waarin hij niet alleen een boekje opendeed over zijn moeder, maar ook over de zorg. In 2017 dompelde hij zich samen met Adelheid Roosen onder in De Leeuwenhoek om zelf aan den lijve te ondervinden hoe het is om in een verpleeghuis te leven en werken. HVMAN maakte daar de gelijknamige documentaire over In de Leeuwenhoek.

Kaartje kopen