Syriërs in de polder

#2 De kans op terugkeer

Syriërs in de polder

Het is dit najaar vijf jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met onverwachte grote aantallen Syrische vluchtelingen. De groep is inmiddels gegroeid naar bijna 91.000 (2018). Ondertussen verkeert de oorlog in Syrië in een nieuwe fase en gaan sommige vluchtelingen in de regio terug.

Met de serie Syriërs in de polder blikt de Rode Hoed terug op vijf jaar opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland. We bekijken hoe het staat met de integratie van deze groep, de mogelijkheden voor een veilige terugkeer en de wederopbouw van hun land van herkomst.

#2 De kans op terugkeer

De Syrische president Assad heeft na een lange oorlog grote delen van Syrië onder controle. Daarmee lijkt een einde te komen aan de lange oorlog in het land. Steeds vaker klinkt de vraag of en wanneer de 6 miljoen Syrische vluchtelingen terug moeten keren naar hun land van herkomst. De buurlanden die miljoenen vluchtelingen hebben opgevangen maken serieus werk van terugkeer. Michel Aoun, de Libanese president, vindt het hoog tijd dat Syrische vluchtelingen teruggaan naar hun thuisland. Vergelijkbare geluiden komen uit Jordanië en Turkije.

In Nederland wachten de 91.000 Syrische vluchtelingen met spanning het nieuwe ambtsbericht dat aankomende zomer uitkomt af. De Nederlandse regering volgde tot nu toe de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) die Syrië nog steeds als onveilig ziet. Een nieuw ambtsbericht over de veiligheidssituatie in Syrië kan grote invloed hebben op de verblijfsstatus van Syrische vluchtelingen in Nederland die bijna allemaal een voorlopige verblijfsvergunning voor vijf jaar hebben.

We spreken deze avond met Flip Schüller (asieladvocaat), Saskia Baas (Danish Refugee Council) en Mohammed Alhammadi (humanitair hulpverlener) over welke gevolgen een nieuw ambtsbericht heeft op de toekomst van Syrische vluchtelingen in Nederland? We vragen ook aan Syrische vluchtelingen of ze terug willen. Zien ze een toekomst voor zichzelf in Syrië?

Aanvullende gasten en sprekers worden binnenkort aangekondigd. Hou deze pagina in de gaten of meld jezelf aan op het Facebook event om updates te ontvangen.

Delen van dit programma kunnen Engels gesproken zijn.

Bekijk hier de hele serie

De foto van het landschap dat in het programmabeeld is gebruikt is gemaakt door delayed gratification on Flickr.
De landschapsmarker is toegevoegd en geen onderdeel van de oorspronkelijke foto.


Syriërs in de polder
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.50
Kaartje kopen

Inclusief één consumptie.

Deel dit evenement:

Flip Schüller

Flip Schüller is vreemdelingen- en asieladvocaat, gespecialiseerd in internationaal procederen. Naast zijn werkzaamheden als advocaat, geeft Flip regelmatig specialistencursussen aan collega-advocaten in binnen- en buitenland. Hij is spreker op internationale conferenties en heeft in de vakliteratuur artikelen en annotaties gepubliceerd.

Saskia Baas

Saskia Baas werkt voor de Danish Refugee Council in Amman, Jordanië. Daar is zij hoofd van het onderzoeksprogramma over gedwongen verplaatsing en vluchtelingenrechten in het Midden-Oosten.

Mohammed Alhammadi

 

Mohammed Alhammadi is humanitair hulpverlener met ervaring op het gebied van volksgezondheid, bescherming, belangenbehartiging en communicatie

Kaartje kopen