Syriërs in de polder

#1 Het leven in Nederland

Syriërs in de polder

Het is dit najaar vijf jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met onverwachte grote aantallen Syrische vluchtelingen. De groep is inmiddels gegroeid naar bijna 91.000 (2018). Ondertussen verkeert de oorlog in Syrië in een nieuwe fase en gaan sommige vluchtelingen in de regio terug.

Met de serie Syriërs in de polder blikt de Rode Hoed terug op vijf jaar opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland. We bekijken hoe het staat met de integratie van deze groep, de mogelijkheden voor een veilige terugkeer en de wederopbouw van hun land van herkomst.

#1 Het leven in Nederland

Syrische vluchtelingen werden over het algemeen goed ontvangen in Nederland. De burgerinitiatieven die als doel hadden deze groep welkom te heten kenden een enorme groei in korte tijd. Bedrijven en sociale ondernemers kwamen ook in actie en openden hun deuren voor Syrische vluchtelingen.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau voelt de meerderheid van Syriërs zich thuis in Nederland. Echter, uit hetzelfde rapport blijkt dat 90 procent van de Syrische vluchtelingen een bijstandsuitkering heeft en ruim 40 procent psychische problemen heeft en vaak zenuwachtig, somber en neerslachtig is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau komt dit voorjaar en najaar met twee nieuwe onderzoeken, een kwantitatief en een kwalitatief onderzoek naar de staat van integratie van Syrische vluchtelingen. De resultaten van het onderzoek komen op 16 mei uit. Het tweede onderzoek wordt eind september verwacht.

Tijdens deze eerste editie praten we met Anwar Manlasadoon en andere Syriërs over hun leven in Nederland, uitdagingen, heimwee en toekomst. Daarnaast gaan we op zoek naar de ervaringen van expert Jaco Dagevos en een aantal burgemeesters die te maken hebben met grote groepen vluchtelingen in hun stad of dorp. Welke lessen trekken zij vijf jaar later?

Aanvullende gasten en sprekers worden binnenkort aangekondigd. Hou deze pagina in de gaten of meld jezelf aan op het Facebook event om updates te ontvangen.

Delen van dit programma zijn Engels gesproken.

Bekijk hier de hele serie


Syriërs in de polder
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.50
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Jaco Dagevos

Jaco Dagevos studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij in 1998 promoveerde op een studie naar de loopbaan van migrantengroepen. M.i.v. 1 januari 2015 is hij bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie bij de afdeling Sociologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Anwar Manlasadoon

De Syrische Anwar Manlasadoon begon drie jaar geleden samen met de Gelderlander zijn column ‘Anwar burgert in’, toen hij nog in een Arnhemse vluchtelingenopvang verbleef. Inmiddels studeert hij aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en houdt hij Gelderse lezers op de hoogte van zijn inburgering.

Kaartje kopen