TechTalks | Cams & the City

Biometrische surveillance in Nederland

TechTalks | Cams & the City

Wie de Buiksloterpont neemt en naar het Leidseplein wandelt, is geen moment buiten beeld van politiecamera’s. Ook in de Indische en Dapperbuurt, in wijken in Nieuw-West en bij de Arena wordt op straat permanent gefilmd.

Met de nationale veiligheid en volksgezondheid als argument wordt surveillance en gezichtsherkenning steeds vaker door de overheid ingezet, bijvoorbeeld op Schiphol. Maar ook commerciële bedrijven en particulieren hebben toegang tot deze technologie. Supermarkten, voetbalstadions, juweliers en casino’s gebruiken deze gelaatsvergelijkende software om veelplegers en gokverslaafden te weren.

Het overzicht wie welke data en voor welk doel gebruikt, ontbreekt echter. Welke wetten en instanties reguleren facial recognition in Amsterdam en Nederland? Houdt de slimme camera bij het voetbalstadion zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? En hoe kun jij als burger in de gaten houden hoe jij in de gaten wordt gehouden?

In een tijd van Coronavirus-apps en demonstraties & protest in de openbare ruimte onderzoeken we samen met Lotte Houwing (Bits of Freedom), Aik van Eemeren (PublicTech), Dries Depoorter (mediakunstenaar) en Jochem Kootstra (moderator),  Tjerk Timan (onderzoeker) en Laura Poolman (jurist) biometrische surveillance in Nederland.

Bedrag






TechTalks | Cams & the City

Dit programma zal live uitgezonden worden via YouTube en Facebook.

 

Deel dit evenement:

Sprekers

Lotte Houwing

Lotte Houwing is beleidsadviseur en onderzoeker bij Bits of Freedom. Zij richt zich vooral op de relatie tussen de Staat en de burger en de machtsverhoudingen die daarmee gepaard gaan. Zo werkt zij aan het dossier op de geheime diensten (de Sleepwet) en de opsporingsbevoegdheden van de politie. Zij zet zich in voor de bescherming van de burger tegen misbruik van deze macht. (foto: Juri Hiensch)

Aik van Eemeren

Aik van Eemeren is de lead PublicTech bij het Chief Technology Office van de gemeente Amsterdam. Amsterdam’s PublicTech pogramma wil nieuwe technologie voor alle inwoners laten werken. Het Public Tech-programma onderzoekt de impact van nieuwe technologie in de stad en experimenteert hoe het de stad kan helpen.

 

Tjerk Timan

Tjerk Timan is onderzoeker bij TNO en opgeleid als industrieel designer. Tjerk houdt zich onder andere bezig met de vraag hoe je vanuit ethiek en regelgeving technologie kan ontwerpen en implementeren en is betrokken bij projecten gerelateerd aan Privacy & Ethics by Design. Tjerk werkt o.a. aan fairness van AI en impact analyse binnen de publieke sector.

Dries Depoorter

Dries Depoorter is een Belgische mediakunstenaar die thema’s behandeld als privacy, surveillance, sociale media en artificiële intelligentie. Dries maakt deze in de vorm van apps, interactieve installaties en browser games. De projecten zijn speels, kritisch en krijgen wereldwijde aandacht. Hij is de maker van de chat app  ‘Die With Me’. Afgelopen jaren sprak hij op events in het MoMA, TEDx Brussels, SXSW Texas, KIKK-festival, STRP festival, Internet Week Denmark, Dutch Design Week, Night by Us, Web2Day en Creative Ville. (foto: Max Kneefel)

Laura Poolman

Laura Poolman is gespecialiseerd op het gebied van (e)privacy en adviseert onder meer over de Algemene verordening gegevensbescherming, Uitvoeringswet AVG, ePrivacy Richtlijn en Telecommunicatiewet.
Voordat Laura bij Kennedy Van der Laan in dienst trad, heeft zij 3,5 jaar op een middelgroot advocatenkantoor in Amsterdam Oud-Zuid gewerkt. Met het privacyrecht als voornaamste bezigheid, adviseerde en procedeerde zij eveneens op het gebied van het algemeen verbintenissenrecht en aansprakelijkheids- en schadevergoedingskwesties. 

Jochem Kootstra (moderator)

Jochem Kootstra is tech & design antropoloog en schrijver. Hij houdt zich bezig met interdisciplinaire onderzoeken over de relatie tussen en verwevenheid van mens en technologie. Als onderzoeker en storyteller kijkt hij met een kritische blik naar de technologische ontwikkelingen, om te werken aan een meer humane toekomst met technologie.

Kaartje kopen