To Infinity & Beyond

#1 Space cowboys en ruimtetoeristen

To Infinity & Beyond

 

Space, the final frontier… Het is alweer 50 jaar geleden dat Neil Armstrong deed wat geen mens ooit eerder had gedaan: wandelen op de Maan. Inmiddels zijn er bedrijven die zich specialiseren in asteroïde mijnbouw en heeft Elon Musk een retourtje ‘Maan’ in de planning van 2023 staan. Zo langzamerhand betreden we het commerciële ruimtevaarttijdperk, maar wat zijn de gevolgen? 

In het tweeluik To Infinity & Beyond brengt moderator Anna Gimbrère ons vanuit twee verschillende invalshoeken op de hoogte van de actuele status van de ruimtevaart.

#1 Space cowboys en ruimtetoeristen

In deel één belichten we de wetenschappelijke, commerciële en militaire ontwikkelingen in de ruimte. Eind 20e eeuw waren vooral de Verenigde Staten (NASA) en de voormalige Sovjet Unie (Roskosmos) actief in de ruimte. In de jaren die volgden liepen de kosten echter zo hoog op dat de burger zich tegen de dure geopolitieke ver-pis-wedstrijd keerde. 

De laatste jaren heeft een groep superrijke space cowboys hard aan de weg getimmerd. Elon Musk met SpaceX, Richard Branson van Virgin Galactic en Amazon-oprichter Jeff Bezos met zijn Blue Origin zijn prominente partijen op het gebied van de commerciële ruimtevaart. Zij richten zich zowel op ruimtetoerisme als op de wetenschappelijke ruimtevaart. Daarnaast zijn een aantal bedrijven actief op het gebied van asteroïde mijnbouw en is de handel in satellieten die het data-verkeer op aarde faciliteren een booming business.

Onder leiding van Anna Gimbrère spreken we met ruimtevaartdeskundige Erik Laan en natuurkundige bij de ESA Arno Wielders. Wie zijn vandaag de dag de belangrijkste spelers? Welke grondstoffen zijn er te delven in de ruimte? Wanneer kunnen wij een vakantie naar de Maan plannen? En welke rol speelt Nederland in de ruimtevaart?


To Infinity & Beyond
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Deel dit evenement:

Gasten

Erik Laan

Ruimtevaartdeskundige Erik Laan kent alle ins en outs van de internationale ruimtevaart. Hij is al 20 jaar werkzaam voor projecten van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA en is tevens oprichter en CEO van het ruimtevaartbedrijf Eye On Orbit. In 2013 heeft hij zich, naast zijn technische werk voor ruimtevaartprojecten, toegelegd op de ontwikkeling van een interactieve workshop genaamd Interplanetary Abundance.

 


Arno Wielders

Arno Wielders werkte onder andere aan het Very Large Telescope Interferometer Delay Line project en het Ozone Monitoring Instrument (OMI) van NASA. Daarnaast werkte hij voor de European Space Agency (ESA) en is hij co-founder van de Mars Society Nederland. Op dit moment werkt hij zowel voor Mars One als voor de European Space Technology and Research Centre (ESTEC) van de ESA.

Anna Gimbrère (moderator)

Anna Gimbrère is als wetenschapsredacteur, -commentator en presentatrice verbonden aan verschillende televisieprogramma’s. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie heeft ze de stap gemaakt naar televisie waar ze de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd aan wetenschappelijke programma’s voor verschillende omroepen en evenementen, zowel redactioneel als voor de camera.

Kaartje kopen