To Infinity & Beyond

#1 Op vakantie naar de Maan

To Infinity & Beyond

 

Volgens Richard Branson van Virgin Galactic zullen dit jaar de eerste ‘ruimtetoeristen’ door de dampkring schieten. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in ‘asteroïde mijnbouw’. We betreden het commerciële ruimtevaarttijdperk, maar wat zijn de gevolgen? En wat is de rol van Nederland?

In het tweeluik To Infinity & Beyond brengt moderator Anna Gimbrère ons vanuit twee verschillende invalshoeken op de hoogte van de actuele status van de ruimtevaart.

#1 Op vakantie naar de Maan

De laatste jaren heeft een groep superrijke space cowboys hard aan de weg getimmerd. Elon Musk met SpaceX, Richard Branson van Virgin Galactic en Amazon-oprichter Jeff Bezos met zijn Blue Origin zijn prominente partijen op het gebied van de commerciële ruimtevaart. Zij richten zich zowel op ruimtetoerisme als op de wetenschappelijke ruimtevaart. Daarnaast zijn een aantal bedrijven actief op het gebied van asteroïde mijnbouw en is de handel in satellieten die het data-verkeer op aarde faciliteren een booming business

Vanavond belichten we de wetenschappelijke, commerciële en militaire ontwikkelingen in de ruimte. Wie zijn vandaag de dag de belangrijkste spelers? Welke grondstoffen zijn er te delven in de ruimte? Wat heeft dit voor effect voor de machtsverhoudingen op aarde? En welke rol speelt Nederland? Onder leiding van wetenschapsjournalist Anna Gimbrère spreken we met ruimtevaartdeskundige Erik Laan en natuurkundige Arno Wielders


To Infinity & Beyond
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Deel dit evenement:

Gasten

Erik Laan

Ruimtevaartdeskundige Erik Laan kent alle ins en outs van de internationale ruimtevaart. Hij is al 20 jaar werkzaam voor projecten van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA en is tevens oprichter en CEO van het ruimtevaartbedrijf Eye On Orbit. In 2013 heeft hij zich, naast zijn technische werk voor ruimtevaartprojecten, toegelegd op de ontwikkeling van een interactieve workshop genaamd Interplanetary Abundance.

 


Arno Wielders

Arno Wielders werkte onder andere aan het Very Large Telescope Interferometer Delay Line project en het Ozone Monitoring Instrument (OMI) van NASA. Daarnaast werkte hij voor de European Space Agency (ESA) en is hij co-founder van de Mars Society Nederland. Op dit moment werkt hij zowel voor Mars One als voor de European Space Technology and Research Centre (ESTEC) van de ESA.

Anna Gimbrère (moderator)

Anna Gimbrère is als wetenschapsredacteur, -commentator en presentatrice verbonden aan verschillende televisieprogramma’s. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze presenteerde in 2017 Oranje boven, Down Under en in 2019 De wilde ruimte (VPRO). Door de Volkskrant werd Gimbrère bestempeld tot mediatalent van 2019.

Kaartje kopen