To Infinity & Beyond

#2 Van wie is de ruimte?

To Infinity & Beyond

 

Space, the final frontier… Het is alweer 50 jaar geleden dat Neil Armstrong deed wat geen mens ooit eerder had gedaan: wandelen op de Maan. Inmiddels zijn er bedrijven die zich specialiseren in asteroïde mijnbouw en heeft Elon Musk een retourtje ‘Maan’ in de planning van 2023 staan. Zo langzamerhand betreden we het commerciële ruimtevaarttijdperk, maar wat zijn de gevolgen? 

In het tweeluik To Infinity & Beyond brengt moderator Anna Gimbrère ons vanuit twee verschillende invalshoeken op de hoogte van de actuele status van de ruimtevaart.

2# Van wie is de ruimte?

In deel twee duiken we in de wet- en regelgeving. Sinds de space race in de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet Unie hebben meer landen interesse getoond in de ruimtevaart. Vooral in China, Japan en India wordt veel geïnvesteerd in het ruimteonderzoek. Juridisch gezien is de ruimte echter van niemand. Geen enkele staat kan zich de ruimte toe-eigenen. De Space Act, die in 2015 onder Obama werd aangenomen, heeft de weg geopend voor Amerikaanse bedrijven om op planetoïden grondstoffen te delven. En regering-Trump heeft recentelijk laten weten interesse te hebben in de Maan

Onder leiding van Anna Gimbrère werpen we met Frans von der Dunk, Nancy Vermeulen en Lucas Ellerbroek een blik op het juridische doolhof omtrent eigendom in de ruimte. Waarom is het belangrijk dat er op korte termijn goede internationale wetgeving komt? Welke mogelijkheden en beperkingen geeft dat landen en bedrijven? Mag je alles wat je aan een planetoïde onttrekt wel jouw eigendom noemen? Wie moet de wetgeving maken en de naleving daarvan controleren? En wat als er een conflict is in de ruimte? Hebben we bijvoorbeeld een ruimtepolitie nodig? 


To Infinity & Beyond
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Deel dit evenement:

Gasten

Frans von der Dunk

Frans von der Dunk is internationaal ruimtejurist en directeur van het International Insitute of Space Law. Daarnaast schreef  hij een handboek voor ruimtewetten en heeft hij een consultatiebureau voor ‘ruimterecht’. Voor zijn aanstelling als hoogleraar in de Verenigde Staten was Von der Dunk eerst co-directeur en daarna directeur van onderzoek naar ruimterecht aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is von der Dunk internationaal betrokken als adviseur bij het ontwikkelen van rechtelijke richtlijnen rond ruimtevaart.

Nancy Vermeulen

Nancy Vermeulen is commercieel piloot-instructeur en was commandant van een Mars-simulatie in Utah. Ze nam deel aan de ESA-astronautenselecties van 2008 en stelde een trainingsprogramma samen om potentiële ruimtevaarders voor te bereiden op private ruimtevluchten. Zo gaf ze training aan een toekomstige privaat astronaut van Virgin Galactic en richtte in 2018 de Space Training Academy op. 

Lucas Ellerbroek

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek geeft les aan het Anton Pannekoek Institute of Astronomy in Amsterdam. Op dit moment schrijft Ellerbroek aan een nieuw boek over de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart. Hij weet dus als geen ander wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Hij was eerder te zien bij De Wereld Draait Door, TEDx en is zowel organisator als presentator van Nerd Nite.

Anna Gimbrère (moderator)

Anna Gimbrère is als wetenschapsredacteur, -commentator en presentatrice verbonden aan verschillende televisieprogramma’s. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie heeft ze de stap gemaakt naar televisie waar ze de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd aan wetenschappelijke programma’s voor verschillende omroepen en evenementen, zowel redactioneel als voor de camera.

Kaartje kopen