In het publieke debat lopen de meningen over klimaatverandering sterk uiteen, ook over feitelijke aspecten die wetenschappelijk gezien heel helder zijn. Voor een zinnige maatschappelijke discussie is het belangrijk om de wetenschappelijke inzichten goed in beeld te hebben.
De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit.
Tijdens dit hoorcollege schept universitair docent en auteur van het boek Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering, Bart Verheggen, duidelijkheid. Hoe is de wetenschap tot haar huidige inzichten gekomen? Hoe en waarom verandert het klimaat? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken?
Daarnaast reflecteert hij als wetenschapper op de dynamiek van het publieke debat. Waarom stuiten de wetenschappelijke inzichten bij sommige mensen op zoveel weerstand? Veelgehoorde misvattingen over klimaatverandering zullen de revue passeren.
Dit college is in samenwerking met Home Academy
Partners: Uitgeverij Prometheus