Glenn Helberg over de transculturele samenleving van morgen

Vergezichten #02

Glenn Helberg over de transculturele samenleving van morgen

Fotograaf: Renée de Groot
De wereld beweegt sneller dan de mens bij lijkt te kunnen houden. In deze duurloop van talloze transformaties gaat de Rode Hoed op zoek naar duiding en toekomstperspectief. Wat zijn de reële narratieven over de samenleving van morgen?  

In deze tweede editie is psychiater en activist Glenn Helberg aan het woord over de transculturele samenleving van morgen. Helberg pleit voor een minder naar binnen gekeerde Westerse samenleving en een meer egalitaire wereld in 2050. Helberg signaleert een toenemende individualisering in het Westen als reactie op de huidige migratiestromen en stelt dat het individu (ik) plaats moet maken voor het collectief (groep). Hoe gaat dat er in de toekomst uitzien?

Helberg werkte jarenlang als psychiater en verdiepte zich in de psychiatrie in niet-westerse culturen; naar eigen zeggen de transculturele psychiatrie. Voor zijn inzet voor de waardering van Caribische Nederlanders en homo-emancipatie ontving hij in 2013 de koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onlangs verscheen Helbergs boek Als ik luister: persoonlijke reflecties over de complexiteit en diversiteit van ons bestaan. Aan de hand van dit boek en zijn jarenlange staat van dienst zal Helberg dieper ingaan op de toekomst van de transculturele samenleving.

Maar vooral: hoe vinden we nog verbinding in ons almaar transformerende bestaan? 

Glenn Helberg (1955) is psychiater, educator en de schrijver van het boek schrijver van het boek ‘Als ik Luister’. Helberg studeerde geneeskunde en verdiepte zich in de psychiatrie in niet-westerse culturen; de transculturele psychiatrie. In 2017 was hij gast in Zomergasten. In 2019 ontving hij de Black Achievement Award oeuvreprijs. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto via VPRO.

 

 

Moderator Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij nogal begon op te vallen als jongere die even eloquent als genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA).
Sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij alweer 20 jaar voor (de Publieke) radio en televisie.

 

 

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Over Vergezichten

In deze verdiepende reeks nemen experts ons vanuit hun vakgebied mee in hun visie op de maatschappij van 2050. Ze delen tips en tricks over hoe we die toekomst samen vorm kunnen geven. Het programma bestaat uit een inleiding van de spreker, een inhoudelijk gesprek met de moderator en een afsluitend gesprek met het publiek.