Vergezichten

DE TOEKOMST VAN GENDERGELIJKE GENEESKUNDE

Vergezichten

De wereld beweegt sneller dan de mens lijkt bij te kunnen houden. In deze duurloop van talloze transformaties gaat de Rode Hoed op zoek naar duiding en toekomstmuziek. Wat zijn reële narratieven over de samenleving van morgen?

In deze editie neemt cardioloog Angela Maas ons mee in de toekomst van de geneeskunde. Hoe zou de geneeskunde – van studie tot praktijk – moeten veranderen om beter bij de huidige en toekomstige samenleving aan te sluiten? Is kwalitatieve zorg genderneutraal? Nee! zegt Angela. Met haar kennis over het vrouwenhart wist ze al vroeg in haar carrière dat er veel verschillen bestaan tussen een diagnose en behandeling van mannen en vrouwen. Hoe kunnen we die kennis voor betere en effectievere behandelingen inzetten? En veranderen om beter bij de huidige en toekomstige samenleving aan te sluiten?

In deze verdiepende reeks nemen experts ons vanuit hun vakgebied mee in hun visie op de maatschappij van 2050. Ze delen tips en tricks over hoe we die toekomst samen vorm kunnen geven. Het programma bestaat uit een inleiding van de spreker, een inhoudelijk gesprek met de moderator en een afsluitend gesprek met het publiek.

Angela Helena Elisabeth Maria Maas (Utrecht, 9 augustus 1956) is een Nederlands cardioloog en de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland. Zij is expert in hart- en vaatziekten bij vrouwen en de rol van vrouwelijke hormonen op het vasculaire systeem, en vervult een pioniersfunctie in het onderzoek naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenharten. Zelf noemt zij zich “cardiofeminist”. Vanaf 2012 was zij hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud UMC. In 2014 richtte zij het onderzoeksfonds ‘Hart voor Vrouwen’ op. In 2019 schreef zij ‘Hart voor vrouwen’, waarin zij specifieke hartklachten van vrouwen belicht; in veel literatuur en onderzoek is de standaard anno 2019 nog altijd de man.

 

Credits foto: Elisabeth Lanz

Devika Partiman is spreker, dagvoorzitter en oprichter van stichting Stem op een Vrouw, een stichting die zich inzet om meer vrouwen verkozen en politiek actief te krijgen. Mede dankzij het werk van de stichting werden de afgelopen 5 jaar al meer dan 700 extra vrouwen verkozen door heel Nederland. Partiman is daarnaast bestuurslid bij feministisch festival Zus ’n Zo, toezichthouder bij ActionAid Nederland en ambassadeur van Atria, het landelijke kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis. In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: