Livestream: zoönosen – hoe voorkomen we de volgende pandemie?

actuele en wetenschappelijke inzichten

Livestream: zoönosen – hoe voorkomen we de volgende pandemie?

Kijk je graag vanuit huis mee? Meld je dan aan voor de gratis livestream via de knop ‘Kaartje kopen’ en kies voor online ticket.

COVID-19, de ziekte van Lyme, Q-koorts en HIV: zoönosen, de overdracht van ziekte van dier op mens, verstoren al bijna twee jaar onze levens. Hoe kunnen we een volgende uitbraak voorkomen? Maakt het uit hoe we ons als mensen gedragen, eten en voortbewegen over de wereld?

De verwachting is dat we alleen maar meer te maken krijgen met infectieziekten uit de dierenwereld. Reden genoeg dus om de oorzaken van zoönosen goed te begrijpen, en te bespreken hoe we een volgende pandemie voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van de Nederlandse bevolking minder vlees wil eten als dit daadwerkelijk het ontstaan van zoönosen tegen kan gaan? We gaan in gesprek met wetenschappers van verschillende disciplines: een psycholoog, ethicus/dierenarts, viroloog en gezondheidswetenschapper.

In deze tweede editie van het drieluik Mens & Dier gaan we kijken of het gedrag van mensen ten opzichte van dieren zoönosen kan voorkomen.

Elisabeth van den Hoogen leidt de bijeenkomst.

Voor dit programma houden we een capaciteit aan waarbij 1,5-meter afstand gehouden kan worden. Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs

SERIE MENS & DIER

Het geluid vanuit de samenleving om voor dierenrechten en het belang van het dier op te komen, wordt luider en luider. Zo konden we het afgelopen jaar rekenen op protesten na stalbranden, bezettingen van boerderijen en levendige online discussies na misstanden in het slachthuis. Tegelijk leiden onze huisdieren een vorstelijk leven, doden we ratten met gif en krijgen we geen genoeg van scrollen langs kattenfilmpjes. Dat roept vragen op. Hebben dieren belangen, zijn die gelijk voor alle dieren en hoe verhouden die zich tot de belangen van mensen, mogen we nog vlees eten? In deze serie pluizen we de laatste wetenschappelijke en ethische inzichten uit én gaan we in gesprek met de praktijk.

Mens & Dier is gemaakt in samenwerking met Wageningen University & Research

GASTEN:

Foto Erasmus MC

Anja Schreijer versterkt per 1 januari 2022 het Pandemic and Disaster Preparedness Center (PDPC) van het Erasmus MC als themadirecteur medische zaken. Zij is voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding (LOI) en afzwaaiend OMT-lid. Volgens Anja is ons gedrag een van de belangrijkste factoren in het voorkomen en snel indammen van uitbraken.

Wim van der Poel is onderzoeksleider ‘Emerging and Zoönotic Viruses’, hoogleraar Wageningen Universiteit & Research. Hij zegt: “Het beheersen van de risico’s van infectieziekten en het terugdringen van chronische ziekten zijn cruciaal voor voedselzekerheid, volksgezondheid, klimaatverandering en biodiversiteit.”

 

Marielle Stel is hoofddocent aan de Universiteit Twente. Zij ziet het als haar missie om individuen en samenleving in staat te stellen hun veiligheid te vergroten voor zowel fysieke bedreigingen (rampen en crises) als sociale bedreigingen (andere mensen).

 

 

 

Joost van Herten is onderzoeker aan Wageningen Universiteit en Research. Hij ziet dat het menselijk belang vaak voorop gesteld wordt en wij ons te weinig realiseren dat de gezondheid van mens, dier en ecosysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 

 

Roland van Dierendonck is bioloog en creatief onderzoeker. Hij werkt in verschillende samenwerkingsverbanden aan projecten op het grensvlak van kunst, wetenschap, technologie en educatie. Hij geeft  een presentatie corona-bio-art

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: