Zo-UH-OH-nose

ziekte-overdracht van dier op mens: hoe voorkomen we een volgende uitbraak?

Zo-UH-OH-nose

De ziekte van Lyme, Q-koorts, HIV en nu COVID-19. Zoönosen, de overdracht van ziekte van dier op mens, verstoort al 1,5 jaar onze levens. Hoe kunnen we een volgende uitbraak voorkomen? Maakt het uit hoe we als mensen ons gedragen, eten en voortbewegen over de wereld?

De verwachting is dat we alleen maar meer te maken krijgen met infectieziekten uit de dierenwereld. Reden genoeg dus om de oorzaken van zoönosen goed te begrijpen, en te bespreken hoe we een volgende pandemie voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat dat 70% van de Nederlandse bevolking minder vlees wil eten als dit daadwerkelijk het ontstaan van zoönosen tegen kan gaan? We gaan in gesprek met wetenschappers van verschillende disciplines – een psycholoog, ethicus & dierenarts, viroloog en gezondheidswetenschapper.

In deze tweede editie van het drieluik Mens & Dier gaan we kijken of het gedrag van mensen ten opzichte van dieren zoönosen kan voorkomen.

Elisabeth van den Hoogen leidt de bijeenkomst.

SERIE MENS & DIER

Het geluid vanuit de samenleving voor dierenrechten en opkomen voor het belang van het dier wordt luider en luider. Zo konden we het afgelopen jaar rekenen op protesten na stalbranden, bezettingen van boerderijen en levendige online discussies na misstanden in het slachthuis. Tegelijkertijd behandelen we onze huisdieren vorstelijk, slaan we een mug dood en krijgen we geen genoeg van scrollen langs kattenfilmpjes. Dat roept vragen op. Hebben dieren belangen, en zijn die gelijk voor alle dieren? Hebben dieren eigenlijk recht op rechten? En hoe verhouden die zich tot de belangen van mensen, mogen we nog vlees eten? In deze serie pluizen we de laatste wetenschappelijke en ethische inzichten uit én gaan we in gesprek met de praktijk.

Koop een passe-partout voor de hele reeks: €35 (ipv €45)

Editie 1 (op 1 november)
De verantwoordelijkheid van mens voor dier

Editie 3 (op 18 januari)
De toekomst van ons vlees

Mens & Dier is gemaakt in samenwerking met Wageningen University & Research

GASTEN:

Wim van der Poel: Onderzoeksleider ‘Emerging and Zoönotic Viruses’, hoogleraar Wagingen Universiteit & Research. Hij zegt: “Het beheersen van de risico’s van infectieziekten en het terugdringen van chronische ziekten zijn cruciaal voor voedselzekerheid, volksgezondheid, klimaatverandering en biodiversiteit.”

Marielle Stel: hoofddocent aan de Universiteit Twente. Zij ziet het als haar missie om individuen en samenleving in staat te stellen hun veiligheid te vergroten voor zowel fysieke bedreigingen (rampen en crises) als sociale bedreigingen (andere mensen).

 

 

Joost van Herten: onderzoeker aan Wageningen Universiteit en Research. Hij ziet dat het menselijk belang vaak voorop gesteld wordt en wij ons te weinig realiseren dat de gezondheid van mens, dier en ecosysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


Zo-UH-OH-nose
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €12,50
Kaartje kopen

Inclusief drankje

 

Koop een passe-partout voor de hele reeks: €35
(ipv €45)

 

Editie 1 (op 1 november)
De verantwoordelijkheid van mens voor dier

 

Editie 3 (op 18 januari)
De toekomst van ons vlees

 

Deel dit evenement:
Kaartje kopen