De geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

OVER ‘HOEREN, HEKSEN EN HELDINNEN’

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Wilhelmina Drucker of Fatima Mernissi? De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar.

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar en als ze er al in voorkomen, worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin. Zo ging Cleopatra een politiek-strategische relatie aan met de heersers van Rome, maar staat in de lesboeken nog halfnaakt voor Julius Caesar te kroelen.

Onder leiding van Aldith Hunkar gaan we daarom jaarlijks terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen.

 

De 5ᵉ geschiedenisles

Op deze vijfde editie staan muziek, feest en protest centraal. Media-deskundige en hiphop onderzoeker Kim Dankoor vertelt over hiphopfeminisme en hoe deze muziekcultuur zich heeft ontwikkeld sinds de jaren ‘80. Programmamaker en musicus Rae Milford en presentator Andrea van Pol zijn als duo bekend van de Radio 4/VPRO podcast Nooit van gehoord over vergeten vrouwelijk componisten. Neerlandica en feministische literatuurwetenschapper Maaike Meijer neemt ons mee terug naar de tijd waarin het lesbisch uitgaan in Nederland floreerde. De avond wordt afgesloten met rapper Elmer (Merel Pauw) en brengt alles van deze bonte avond samen: een ode aan feministische muziek, feest en protest!

Bekijk het programma

 

De 4ᵉ geschiedenisles

Deze speciale queer-editie komt tot stand in samenwerking met platform With Pride – een initiatief van IHLIA LHBTI Heritage – om de roze geschiedenis van Nederland te vieren. Auteur en journaliste Toni Boumans vertelt over Nederlandse celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne Frieda Belinfante. Dichter Joanna Werners brak door met het boek dat bekend zou worden als ‘de eerste lesbisch-feministische roman in de Surinaamse letteren’. Verhalenverteller Chris Rijksen van het filmmakerscollectief de Transketeers duikt deze avond dieper in de queer geschiedenis.

Bekijk het programma

 

De 3ᵉ geschiedenisles

Gelegenheidsdocenten Patricia KaersenhoutBabs Gons en Kaouthar Darmoni geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. En ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest: wat weet jij over vrouwen in de geschiedenis?

Bekijk het programma

 

De 2ᵉ geschiedenisles

Tijdens De 2e Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! geven Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz ieder college over een historische vrouw en onderzoeken ze hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. 

Eregast deze avond was Maria Liberia Peters. Zij was in de jaren tachtig en negentig premier van de Nederlandse Antillen. Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke premier binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Peters leidde de vrouwenbeweging van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en werd later de leider van deze partij. Ze is in Nederland op uitnodiging van Atria naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

Bekijk het programma

 

De 1ᵉ geschiedenisles

Over ‘manwijf’ Kenau en ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Elisabeth Samson of Aaïcha Bergamin? Vier prominente sprekers – waaronder auteur Cynthia McLeod – treden op als geschiedenisleraar en geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was.

Bekijk het programma

 

Spotify