De staat van de rechtsstaat

De Staat van de Rechtsstaat is een programmareeks in de Rode Hoed waarin het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat en de democratie onder de loep wordt genomen. De programmareeks wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media. De Clickbait Democratie is het eerste deel van de reeks.

#01 De clickbait democratie

Kamerleden die elkaars stemgedrag op sociale media plaatsen. Volksvertegenwoordigers die debatteren met één oog op het aantal digitale likes. Een Kamerdebat over het zoveelste vermoeiende Twitterrelletje. Nederland gaat de verkiezingen tegemoet met de wens de polarisatie te verminderen. Betekent een nieuwe Kamer straks ook een nieuwe online cultuur? Dit programma is de eerste uit de reeks ‘staat van de rechtsstaat’.

Naar de programmapagina.

 

#02 Onderhandelen over grondgrechten

Sinds de PVV in november als grootste partij uit de verkiezingen kwam, zijn er zorgen over de grondwet en onze grondrechten. PVV-leider Geert Wilders wilde geen islamitische scholen en moskeeën meer, hij was voor administratieve detentie en wil de publieke omroep afschaffen. De meest omstreden ideeën zijn inmiddels de ijskast in, maar het blijven zaken die met meerdere artikelen van de grondwet in strijd zijn. Hoe terecht zijn de zorgen en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de rechtstaat?

Naar de programmapagina.

 

#03 De strijd om Europa

Het zouden weleens de belangrijkste Europese verkiezingen ooit kunnen worden: begin juni bepalen zo’n 370 miljoen kiezers de koers van de EU – en dat lijkt een rechts-populistische koers te worden, maar de uitslag staat nog allesbehalve vast.

Naast de overwinning van de PVV hebben ook in landen als Italië, Finland en Zweden radicaal-rechtse partijen een verkiezingswinst geboekt – en in België en Duitsland stijgen ze in de peilingen. Die bewegingen lijken elkaar Europa-breed in hun verzet tegen de EU te vinden, maar het blijft de vraag of dat rechtse geluid zich naar sterke Europese samenwerking zal vertalen.

Naar de programmapagina.