Update: interview Herman Wijffels en paneldiscussie staan online
Vanwege corona is besloten om de twee debatten die oorspronkelijk gepland stonden in twee digitale tweeluiken om te zetten, dus in totaal vier afleveringen.
Het voor 12 mei geprogrammeerde debat is gesplitst in een groot interview met Herman Wijffels en een paneldiscussie. Het interview met Herman Wijffels staat op Youtube en met een begeleidend artikel op de website van Foodlog. De paneldiscussie staat ondertussen ook online, hier op Youtube en hier een artikel op Foodlog.
Het voor 15 april geplande debat zal binnenkort ook als tweeluik online komen op onze website en op www.clm.nl.
Vanzelfsprekend is het programma aangepast aan de corona-actualiteit. Deze crisis heeft immers ook veel met ons voedsel van doen. We vragen sprekers en panelleden verbindingen te leggen met de uitdagingen waar ons voedselsysteem nu al voor staat in verband van voedselzekerheid, klimaat en volksgezondheid. Dat wordt spannend.
Verdere info over de inhoud is te vinden in de inklapbare menu’s hier onder.
|
|
|
|
|
|
De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de biodiversiteitscrisis en de snel veranderende internationale verhoudingen dwingen ons tot actie en een integrale benadering voor een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. De Green Deal van de Europese Commissie mikt op een klimaatneutraal continent in 2050, en elke winst op dit tijdschema kan helpen.
Deze doelen moet worden bereikt in tijden waarin de democratie hapert, de kloof tussen arm en rijk groeit en het vertrouwen in de wetenschap slinkt. Waar komt de kracht voor vernieuwing vandaan? Uit de Green Deal of juist meer van onderop?
De centrale vraag: Wat hebben de aarde, de mensheid en de boeren nodig voor een leefbare toekomst? Vanuit die vraag gaan we de hoofdthema’s rond landbouw en voeding langs. Met als leidraad gezondheid van bodem, gewassen, dier en mens.
Daarvoor bieden we een programma met vooraanstaande analytici, wetenschappers en ondernemers om in dialoog met de zaal handvatten te vinden voor nieuw beleid en ondernemingsruimte.
Woensdag 15 april 2020: Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050
Wat zijn de milieudoelen voor de landbouw en hoe ver zijn we? Wat is de stand van ons land wat betreft klimaat, stikstof, bodemdaling en biodiversiteit. Hoe ziet een klimaatneutrale landbouw eruit? En wat hebben boeren hiervoor nodig van burgers, bedrijven, banken en overheden?
Het programma voor 15 april zal in juni online plaats vinden. Meer informatie daarover binnenkort.
Dinsdag 12 mei 2020: Speelruimte voor veranderingen in het voedselsysteem (AFGELAST)
Er is veel weerstand tegen verandering. Bij de boeren, de gele hesjes, in ons economische systeem én bij ons zelf. Waarom krijgen we niet gedaan wat nodig is? En vooral: hoe zorgen we dat we wel gaan doen wat nodig is voor een leefbare toekomst? Wat is de rol van de wetenschap, politiek, landbouw en burgerij? En hoe kijken jongeren naar dit proces?
Deel 1 van het programma van dinsdag 12 mei is hier online te zien, dus zonder publiek op locatie. Deel 2 van dit programma, de paneldiscussie, komt in de vierde week van mei online.
Moderator
Felix Rottenberg
Organisatie
Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
Mediapartner
foodlog.nl
Partners
Slow Food Youth Network (SFYN)
Transitiecoalitie Voedsel
Editie #1
Maandag 11 februari 2019: Meebewegen met klimaatverandering, bodemdaling en water
Editie #2
Maandag 18 maart 2019: De grondmarkt frustreert duurzame voedselproductie; hoe creëren we ruimte voor biodiversiteit en jonge boeren?
Met o.a. Louise Vet, Nederlands Instituut voor Ecologie en nr 1 in Trouw Duurzame Top 100
Editie #3
Maandag 8 April 2019: Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk
Met o.a. Prof Leo van Wissen, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut
Editie #4
Maandag 6 mei 2019: Nieuwe voedseltrends (‘vegan’, ‘leefstijlgeneeskunde’) en hun impact op onze gezondheid en ons landschap.
Met o.a. Prof Hanno Pijl, hoogleraar Leiden UMC
Eerdere afleveringen terugkijken en/of -luisteren?
Ga naar: It’s the food op Rode Hoed TV of It’s the food op TXT Radio
|
|
|