Buiten Beeld

De wereld achter net nieuws

Het buitenland is nog nooit zo dichtbij geweest. Een oorlog aan de grens van Europa zorgt wereldwijd voor hogere voedsel-, benzine- en energiekosten. Een virus uit China legde in 2020 de hele wereldeconomie plat. Democratisch verval vreet aan het voortbestaan van ooit zo rotsvaste samenwerkingsverbanden zoals de NAVO en de EU. En de gevolgen van klimaatverandering die we nu al in de Global South zien plaatsvinden, weerspiegelt de toekomst die ons in Europa te wachten staat.

Weten wat er buiten de Nederlandse grenzen gebeurt, is nog nooit zo belangrijk geweest. De Rode Hoed presenteert daarom met trots het nieuwe programma Buiten beeld: de wereld achter het nieuws. Experts en correspondenten discussiëren over de belangrijkste ontwikkelingen in hun regio en waarom dit hoog op de agenda moet staan van de Nederlander. In een tijd waar desinformatie en propaganda ons om de oren slaat, laten zij zien hoe nieuws tot stand komt, wat de uitdagingen zijn in het veld en wat er beter kan in onze kranten en televisieprogramma’s

De presentatie is in handen van Hans Klis  en Alberta Opoku.

1 Veertig jaar Afrika correspondentschap

In de eerste aflevering van Buiten beeld: de wereld achter het nieuws  maken wij de balans van veertig jaar Afrika-correspondentschap, aan de hand van het nieuwste boek van Afrika correspondent Koert Lindijer, op. Met (Afro)Nederlandse journalisten en Afrika-kenners bespreken wij de impact van buitenlandse journalistiek op het beeld van het continent toen en nu. Vervolgens zoomen wij in op de geopolitieke toekomst van het continent en zijn relatie met Europa en de VS. Meer informatie.

 

2 Waar staat China?

In de tweede aflevering van Buiten beeld: de wereld achter het nieuws richten we onze blik op China. Na drie jaar van afzondering en isolatie gooide het land begin dit jaar de grenzen en het dagelijks leven weer open. Maar de wereld die China betreedt is compleet anders dan die van begin 2020. Meer informatie.