BUCKETLIST FILOSOFIE: ADORNO – Flessenpost voor de toekomst

Luister hier het programma terug:

 

Over dit programma:

 
Waarom zijn leiders als Baudet en Wilders zo aantrekkelijk en welke tactieken gebruiken zij? Aan de hand van de wijsheden van Duitse filosoof en socioloog Theodor W. Adorno onderzoeken we de aantrekkingskracht van rechts-radicalisme. Wat heeft zijn werk ons te bieden over politiek vandaag de dag?

Aanleiding van de avond is de Nederlandse uitgave van de lezing die Theodor W. Adorno gaf in 1967 aan studenten in Wenen, getiteld ‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’. In deze krachtige toespraak analyseerde Adorno de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme, en probeerde uit te vinden waarom deze rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts 20 jaar na de oorlog.

Afgelopen zomer verscheen de lezing voor het eerst als zelfstandige uitgave in Duitsland; het veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst 50 jaar na dato zó actueel klinken? 40.000 exemplaren vlogen over de toonbank. Ook voor een Nederlandse lezer kunnen er parallellen getrokken worden tussen de jaren 1940, 1960 en de stand van de politiek vandaag. Deze verbijsterende actualiteit is  eigenlijk te zien als een ‘flessenpost voor de toekomst’: Adorno heeft ons, misschien ook jou persoonlijk, nog veel te leren.

We praten erover met Thijs Lijster, universitair docent kunst-en cultuurfilosofie (Universiteit van Groningen) en dé Adorno-kenner van Nederland en Nikki Sterkenburg (journalist en onderzoeker). Denker des Vaderlands Daan Roovers is onze gespreksleider.

Ontdek wat Adorno voor inzicht te bieden heeft voor de politiek vandaag!

Dit programma is in samenwerking met Octavo publicaties en het Goethe Institut Amsterdam‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’, uitgegeven door Octavo publicaties.

Deel deze uitzending: