Livestream Bucketlist Filosofie: Harriet Taylor Mill en Stuart Mill

De onderwerping van de vrouw

Livestream Bucketlist Filosofie: Harriet Taylor Mill en Stuart Mill

De onderwerping van de vrouw was revolutionair en gold in binnen- en buitenland als inspiratie voor feministen uit de eerste feministische golf. Het boek verscheen in 1870 in het Nederlands en ook Aletta Jacobs las het. Hoewel John Stuart Mill in zijn autobiografie duidelijk aangeeft dat veel van zijn werk ook het werk was van Harriet Taylor Mill en haar dochter Helen Taylor, worden die passages geschrapt door zijn uitgever en staat, alweer, alleen zijn naam op het omslag.

Uit alle brieven en essays is overduidelijk dat Harriet Taylor en John Stuart Mill in hun intellectuele werk vrijwel volledig gezamenlijk optrokken, maar hun boeken verschenen vrijwel altijd onder één naam. Hij werd later door anderen ‘de eerste radicale feminist’ genoemd en zij verdween uit beeld.

Onder leiding van Daan Roovers praten hoogleraar genderstudies en tweede golf feminist Maaike Meijer, inclusie-expert Nadine Ridder en rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen over het werk van Harriet Taylor en haar man. Wat was de betekenis van De onderwerping van de vrouw? Had het boek net zoveel invloed gehad als Taylors naam ook op de voorkant had gestaan? En wat kunnen we nu nog van Harriet en John leren?

Deel deze uitzending: