Bucketlist Filosofie: Nassim Taleb – Leven met Onzekerheid

In de serie Bucketlist Filosofie staan klassiekers uit de filosofie centraal. Deze avond bespreken we het gedachtegoed van Nassim Nicholas Taleb rondom (omgaan met) onzekerheid.

Wie zoekt naar een handleiding over hoe om te gaan met onzekerheid zal al snel uitkomen bij de boeken van filosoof, econoom en bestsellerauteur Nassim Nicholas Taleb. In Antifragiel, De Zwarte Zwaan en Misleid door toeval onderzoekt Taleb thema’s als risico, toeval, en hoe je te manoeuvreren in een wereld vol onvoorspelbaarheden. Zijn werk stond bij het uitbreken van de coronapandemie opnieuw in de schijnwerpers. Want al vindt Taleb deze crisis zelf geen ‘zwarte zwaan’ – een onvoorspelbare catastrofe – het virus bracht wel veel onzekerheid met zich mee. Wat kunnen we leren van Taleb om beter voorbereid te zijn op de kleine en grote onzekerheden die ons ongetwijfeld nog te wachten staan?

Om zijn theorieën wat toegankelijker te maken verzorgt Bert Slagter, wiskundige en expert op het gebied van complexe systemen en risico, een mini-college over het werk van Taleb. Doorgaand op het thema onzekerheid vertelt econometrist en journalist Sanne Blauw hoe we alle twijfel en onvoorspelbaarheid waar we mee te maken krijgen in ons dagelijkse leven juist kunnen omarmen. Aanhakend op de thematiek van Taleb gaan we in gesprek met schrijver Arnon Grunberg. Hij schreef aan het begin van de coronacrisis een kritische essay over onze drang naar controle en een gevoel van veiligheid. Hoe blikt hij precies anderhalf jaar later terug op onze omgang met deze crisis? Zijn wij inderdaad zo hoogmoedig geworden dat wij denken het hele leven te kunnen beheersen? Moeten we simpelweg accepteren dat het leven vol risico’s is?

Deel deze uitzending: