DRUGS | GELD | GEWELD #1 NARCOSTAD AAN DE AMSTEL

Luister hier het programma terug:

Over dit programma:

Wat maakt een land een narcostaat? De Dikke van Dale omschrijft ‘narcostaat’ als volgt: ‘een staat waar grootschalige productie van en/of handel in narcotica plaatsvindt.’

Vorig jaar augustus verscheen het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. De conclusie: de problemen zijn groot. De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Daarnaast is Nederland nog altijd de grootste drugsproducent van Europa. Het overgrote deel van de xtc-pillen in de Verenigde Staten wordt in Brabant gemaakt.

Met de definitie van de Van Dale in het achterhoofd is er geen ontkomen aan: Nederland is een narcostaat. In het drieluik DRUGS | GELD | GEWELD werpen we ons aan de hand van drie verschillende thema’s in de vaderlandse narco-economie.

#1 NARCOSTAD AAN DE AMSTEL

Tijdens de eerste avond van het drieluik behandelen we de impact van de Amsterdamse drugscriminaliteit op kwetsbare jongeren en wijken in de stad. Uit het rapport blijkt dat het meestal gaat om kwetsbare jongeren, vaak verstandelijk beperkt, zonder opleiding en weinig perspectief op arbeidsmarkt.  De doorgewinterde criminelen hebben specifiek deze groep in het vizier als het gaat om het verrichten van ‘hand- en spandiensten’, tot liquidaties aan toe. Vanwege de strikte zwijgcultuur onder criminelen, is het voor de politie bijzonder lastig vat op de situatie te krijgen. En de hulpinstanties die deze groep kwetsbare jongeren zouden moeten ondersteunen, werken in de praktijk vaak langs elkaar heen.

Kinderen van negen à tien jaar oud worden al op de uitkijk gezet. Als zij het goed doen, krijgen ze grotere klussen.

Op deze avond gaan we in gesprek met jongerenwerkers, experts over drugscriminaliteit in Amsterdam en de sociale ontwrichting die dat teweeg brengt. Wat gebeurt er in buurten als Amsterdam-Zuidoost en Kattenburg? Waarom worden criminelen steeds gewelddadiger? Waarom is het zo lastig vat op de situatie te krijgen?

Met:

Augusto de Campos Neto groeide op in Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-West, gedurende een tijd van veel criminaliteit en (sociale) onveiligheid.

Andrea Harrell is docent bij ROC van Flevoland.

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA en werkt als trainer en Adviseur onder andere in het onderwijs.

Safoan Mokhtari, alias rapper Kami-Kazi, werkt als projectleider jeugd en veiligheid bij Gemeente Amsterdam en is een ambitieus sociaal en maatschappelijke ondernemer in Amsterdam

Daan Wijnants is duoraadslid van de Amsterdamse VVD.

Jan Dirk de Jong is lector Aanpak Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden.

Annebregt Dijkman (moderator) is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het gebied van radicalisering en gewelddadig extremisme.

Deel deze uitzending: