It’s the food, my friend! #1 – Tweedeling in onze voedselcultuur rond gezond eten

Na het succes van voorgaande jaren, ook in 2014 een nieuwe reeks dialogen over ‘De toekomst van de landbouw en ons voedsel’. Onder leiding van Felix Rottenberg zetten we de schijnwerpers op belangrijke analisten en vernieuwers van onze voedsel- en landbouwcultuur.

De belangstelling voor voedsel is niet te stuiten. Kookprogramma’s en andere programma’s over voedsel zijn populairder dan ooit. Steeds meer films gaan over voedsel. Het boek De voedselzandloper van Kris Verburgh is inmiddels aan de 36ste druk toe, al meer dan 200.000 boeken zijn verkocht. Waar komt deze belangstelling vandaan? Is ze elitair of de voorbode van een andere eetcultuur? In de sociaal kwetsbare stadswijken zien we iets heel anders: steeds minder kinderen eten nog groenten en fruit en het verschil in levensverwachting tussen verschillende wijken van Amsterdam is al opgelopen tot meer dan 10 jaar. Een drama tekent zich af. Is deze tweedeling te stoppen?

– Dick Veerman, foodlog.nl over voedselveiligheid, voedselvertrouwen en voedsel-wantrouwen.

– Jaap Seidell, hoogleraar gezondheid en voeding aan de Vrije Universiteit over onderzoek naar gezondheid en sociale ongelijkheid. Hij pleit onder meer voor meer schooltuinen en stadslandbouw om de ongelijkheid te verminderen.

– Erik Does, directeur EkoPlaza over biologisch voedsel als onderdeel van een gezonde levensstijl. Hoe kijkt deze winkelketen naar de beschikbaarheid van goed en veilig voedsel, ook voor de sociaal zwakkere groepen in de samenleving?

Deel deze uitzending: