IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #4 – NIEUWE VOEDSELTRENDS (‘VEGAN’, ‘LEEFSTIJLGENEESKUNDE’) EN HUN IMPACT OP ONZE GEZONDHEID EN ONS LANDSCHAP.

Klimaatverandering, bodemdaling en kringlooplandbouw maken forse aanpassingen van onze samenleving en ons landschap onontkoombaar. Van vitaal belang zijn onze voedselkeuzes, met als grootste uitdaging drastische vermindering van onze vleesconsumptie.

Kunnen we zorgen dat mensen zich weer meer verbonden voelen met de planeet en met de voedselproductie? Hoe kunnen we duurzame keuzes gemakkelijk en aantrekkelijk maken? Hoe komen we tot true pricing? En wat kunnen we verwachten van de snel groeiende leefstijlgeneeskunde, de ‘vegan’ beweging en de ‘stoplichten’ die de supermarkten gaan invoeren? Kunnen we onze voedselomgeving zo inrichten dat de keuze voor gezond en duurzaam voedsel gemeengoed wordt?

 

Sprekers:

 

prof. Hanno Pijl, hoogleraar Leiden UMC, over voedsel en leefstijl als medicijn

Hanneke MuilwijkPlanbureau voor de Leefomgeving, over stimulering van duurzame landbouw vanuit de keuken.

 

Coosje DijkstraVrije Universiteit, over wat kunnen overheden, scholen en supermarkten kunnen doen.

Natascha KooimanVoedselcoalitie en cateraar, over het belang van samenwerking.

Petra VerhoefRathenau Instituut, over ‘maakbaarheid’ in relatie tot gezonde en duurzame voedingspatronen.

Mark Kulsdom, bedenker van The Dutch Weed Burger

Moderator: Felix Rottenberg

Deel deze uitzending: