Livestream Klimaat en recht

Het recht als oplossing voor klimaatverandering?

Livestream Klimaat en recht

Grote vervuilers komen regelmatig weg met slechts een geldboete. Het internationaal draagvlak voor het strafbaar stellen van ecocide zou nog ‘beperkt’ zijn. Toch is er de laatste tijd veel aan het veranderen en wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van het strafrecht in de strijd tegen klimaatverandering.

Er wordt al steeds vaker geprocedeerd tegen grote vervuilers en overheden. Denk aan de civiele Klimaatzaak van Urgenda, de zaak tegen Shell door Milieudefensie, maar ook de strafzaak die recent door advocaat Bénéditcte Ficq is aangespannen tegen chemiebedrijf Chemours. Daarnaast proberen actiegroepen als ‘Stop Ecocide’ en partijen als ‘Partij voor de Dieren’ ecocide strafbaar te krijgen op zowel internationaal als nationaal niveau. Belanden CEO’s straks achter tralies?

In hoeverre kan het strafrecht als middel dienen in de strijd tegen klimaatverandering? Wat zijn de gevolgen als ecocide strafbaar wordt? Onder leiding van moderator Daan Roovers praten we hierover met juristen, onderzoekers, filosofen en klimaatdeskundigen.

Deel deze uitzending: