Oktoberlezing door Yekaterina Schulmann

Het jaar 2020 is verbluffend geweest, ook in Rusland. Poetin heeft zijn controle over de samenleving aangescherpt met een constitutionele coup waarin hij zijn politieke toekomst tot 2036 veiligstelde. Maar niet alles bleek beheersbaar.

Corona treft ook Rusland hard. In Chabarovsk protesteren inwoners al maandenlang op straat tegen de arrestatie van hun gouverneur. De betrekkingen met het Westen verzuurden na de gifmoordaanslag op Aleksej Navalny. En ook in Ruslands invloedssfeer is het onrustig: in Belarus, de Kaukasus, Moldova en Kirgizië.

Hoe moeten wij Ruslands gedrag begrijpen? Snappen we hoe het land wordt bestuurd? Is Poetin nog de garantie voor stabiliteit? Kan de jonge generatie Rusland moderniseren? Hoe kijken Russen naar Europa en de VS? De gezaghebbende politieke commentator Yekaterina Schulmann zal antwoorden bieden op deze vragen tijdens een speciaal Zoom-interview met VRPO-presentator Chris Kijne.

Yekaterina Schulmann (42) studeerde politicologie aan de presidentiële Academie van Nationale Economie en Openbaar Bestuur in Moskou. Ze doceert aan de Moskouse School voor Sociale en Politieke Wetenschappen en is gastdocent bij Chatham House. Ze heeft een radioprogramma bij De echo van Moskou. Van 2018 tot 2019 was ze lid van de presidentiële Mensenrechtenraad. Ze heeft een populair YouTube-kanaal en is een van de meest gevraagde commentatoren over de actualiteit in Rusland.

Dit programma was georganiseerd door Raam op Rusland en de Rode Hoed

 

 

 

Deel deze uitzending: