TechTalks #1 | Cams & the City

Wie de Buiksloterpont neemt en naar het Leidseplein wandelt, is geen moment buiten beeld van politiecamera’s. Ook in de Indische en Dapperbuurt, in wijken in Nieuw-West en bij de Arena wordt op straat permanent gefilmd.

Met de nationale veiligheid en volksgezondheid als argument wordt surveillance en gezichtsherkenning steeds vaker door de overheid ingezet, bijvoorbeeld op Schiphol. Maar ook commerciële bedrijven en particulieren hebben toegang tot deze technologie. Supermarkten, voetbalstadions, juweliers en casino’s gebruiken deze gelaatsvergelijkende software om veelplegers en gokverslaafden te weren.

Het overzicht wie welke data en voor welk doel gebruikt, ontbreekt echter. Welke wetten en instanties reguleren facial recognition in Amsterdam en Nederland? Houdt de slimme camera bij het voetbalstadion zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? En hoe kun jij als burger in de gaten houden hoe jij in de gaten wordt gehouden?

In een tijd van Coronavirus-apps en demonstraties & protest in de openbare ruimte onderzoeken we samen met Lotte Houwing (Bits of Freedom), Aik van Eemeren (PublicTech), Dries Depoorter (mediakunstenaar) en Jochem Kootstra (moderator),  Tjerk Timan (onderzoeker) en Laura Poolman (jurist) biometrische surveillance in Nederland.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam

gemeente-amsterdam

Deel deze uitzending: