Verzwegen Geschiedenis | Afl. 1: Tussen religie en kolonialisme

Ooit van Berbice, Demerara en Essequibo gehoord? En wist je dat die plekken in het noorden van Zuid-Amerika koloniën van Nederland waren?
 
Rode Hoed Resident Karin Amatmoekrim (auteur, 1979) werkt deze maanden vanuit de residency studio in Felix Meritis aan de serie ‘Verzwegen Geschiedenis’ van De Correspondent.
 
In deze gelijknamige podcastserie bespreekt Karin samen met Rode Hoed directeur Clayde Menso een aantal historische verhalen met gasten die daar vanuit eigen expertise hun licht op laten schijnen.
 
In deze aflevering onderzoekt Karin de relatie tussen religie en kolonialisme en bespreekt ze de manieren waarop religie zowel voor het goede als het slechte gebruikt kan worden.

Gasten:
Raoul de Jong is schrijver van meerdere boeken en toneelstukken. Samen met Karin stond hij een paar weken geleden nog samen op het toneel met de voorstelling die hij schreef met Sanneke van Hasselt, ‘In Suriname’ heette hij. Raouls nieuwste boek, waaraan hij zeven jaar heeft gewerkt, is net verschenen bij de Bezige Bij; Jaguarman.

Alain Verheij is ‘Twitter theoloog’ en heeft daarnaast verschillende boeken op zijn naam staan. Eerder kwam bij Atlas Contact God en ik uit, en dit jaar verscheen Ode aan de verliezer. Levenslessen uit Bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes. Alain is bezig met een proefschrift over een uitgestorven oegarithische taal uit 1200 v Chr.


Karin Amatmoekrim (1976) schreef de romans Het gym, De man van veel en Tenzij de vader. Als essayist publiceerde ze in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Momenteel is ze bezig met haar proefschrift.

Deel deze uitzending: