Verzwegen Geschiedenis | Afl. 1: Tussen religie en kolonialisme

In deze eerste aflevering van de Verzwegen Geschiedenis podcast onderzoeken Karin en Clayde de relatie tussen religie en kolonialisme en bespreken ze de manieren waarop religie zowel voor het goede als het slechte gebruikt kan worden. Verder hoor je de stemmen van Raoul de Jong en Alain Verheij
 
Rode Hoed Resident Karin Amatmoekrim (auteur, 1979) werkt deze maanden vanuit de residency studio in Felix Meritis aan de serie ‘Verzwegen Geschiedenis’ van De Correspondent. In deze gelijknamige podcastserie bespreekt Karin samen met Rode Hoed directeur Clayde Menso een aantal historische verhalen met gasten die daar vanuit eigen expertise hun licht op laten schijnen.
 
Sprekers
 
Raoul de Jong is schrijver van meerdere boeken en toneelstukken. Samen met Karin stond hij een paar weken geleden nog samen op het toneel met de voorstelling die hij schreef met Sanneke van Hasselt, ‘In Suriname’ heette hij. Raouls nieuwste boek, waaraan hij zeven jaar heeft gewerkt, is net verschenen bij de Bezige Bij; Jaguarman.
 
Alain Verheij is ‘Twitter theoloog’ en heeft daarnaast verschillende boeken op zijn naam staan. Eerder kwam bij Atlas Contact God en ik uit, en dit jaar verscheen Ode aan de verliezer. Levenslessen uit Bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes. Alain is bezig met een proefschrift over een uitgestorven oegarithische taal uit 1200 v Chr. 
 
Karin Amatmoekrim schreef de romans Het gym, De man van veel en Tenzij de vader. Als essayist publiceerde ze in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Momenteel is ze bezig met haar proefschrift.
 
Clayde Menso is de directeur van Amerpodia (Rode Hoed, De Nieuwe Liefde, Compagnietheater en Felix Meritis). Daarvoor was hij vier jaar directeur van het AfK, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zes jaar adjunct-directeur en zes jaar programmamanager bij Stichting DOEN.
 
 
Intro door Theo Langejans
 
Dit is een podcast van cultuurhuis de Rode Hoed in Amsterdam
Deel deze uitzending: