In zijn ‘Rudy Kousbroeklezing’ reflecteert Adriaan van Dis op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd. Welke betekenis heeft dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons wereldbeeld?
Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en literaire werk. Die Indische achtergrond scherpte zijn blik op geschiedenis, politiek en literatuur. Zijn nieuwsgierige betrokkenheid voerde hem als schrijvende reiziger naar Azië en Afrika.
Aansluitend op de lezing van Adriaan van Dis zal dichter en spoken word-performer Babs Gons een bijdrage aan het programma leveren.
Adriaan van Dis (1946) debuteerde als schrijver in 1983 met de novelle Nathan Sid. Nadien volgde een groot aantal romans, verhalenbundels, novellen, toneelstukken, enkele dichtbundels, alsmede een kinderboek. Bij elkaar leverde dat oeuvre hem zowel een groot lezerspubliek op als diverse literaire prijzen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs, Libris Literatuurprijs, Constantijn Huygensprijs). Zijn boeken werden in meer dan vijftien talen vertaald. In augustus 2023 verschijnt zijn nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen.
Babs Gons (1971) is schrijver, performer, host en docent. Ze draagt haar werk voor op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken. Ook spreekt ze op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname, Hongarije en Brazilië. Zij debuteerde in 2021 met de dichtbundel Doe Het Toch Maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In 2022 verscheen Alles wat je liefhebt wordt mooi, een bundeling van columns. Gons is Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025.
Deze ‘10e Rudy Kousbroeklezing’ is de laatste in een reeks jaarlijkse avonden als eerbetoon aan de in 2010 overleden schrijver Rudy Kousbroek, wiens Verzamelde essays in voorbereiding zijn bij uitgeverij Atlas Contact. Dit programma komt tot stand in samenwerking met het tijdschrift De Gids, Uitgeverij Atlas Contact en met steun van het Nederlands Letterenfonds.