75 jaar ontwikkelingssamenwerking

Tijd om te vieren, of om er een eind aan te breien?

75 jaar ontwikkelingssamenwerking

Internationale solidariteit is urgenter dan ooit. Maar juist nu we in Nederland 75 jaar ontwikkelingssamenwerking ‘bedrijven’, staat die solidariteit onder druk. De verkiezingsuitslag en bijbehorende kabinetsformatie zetten het werkveld van internationale samenwerking onder hoogspanning. Hoe ziet de toekomst van de sector eruit?

Ontwikkelingssamenwerking staat in het in rijtje van ‘linkse hobby’s’, naast de publieke omroep en de cultuursector. Dat Nederland jarenlang internationaal vooropliep met ontwikkelingssamenwerking door spraakmakende ministers, lijkt voor de formerende partijen geen reden tot voortzetting. De VVD en PVV willen deze ‘topsector’ volgens hun programma zelfs helemaal afschaffen.

Meer dan ooit staat daardoor de vraag centraal: wat is de betekenis van ontwikkelingssamenwerking anno 2024? Wat is daarmee de rol voor organisaties, burgers en andere spelers? Wat dreigen we te verliezen?

Op maandagavond 10 juni organiseren Vice Versa en de Rode Hoed daarom een programma over 75 jaar ontwikkelingssamenwerking. Een avond waarop we niet teveel gaan somberen, maar met inspirerende gasten nieuwe vergezichten zullen schetsen.

Sara Kinsbergen (hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Jan Pronk (dertien jaar minister voor Ontwikkelingssamenwerking) zullen bouwend op heden en verleden hun visie geven over de toekomst van de sector: wat moeten we behouden en wat kunnen we loslaten?

Verder zullen we met vier dwarsdenkers in een op De slimste mens geïnspireerde quiz op actuele vraagstukken binnen de ontwikkelingssamenwerking ingaan. Met Pronk en Kinsbergen in de rol van Maarten van Rossem. Ook de zaal kan actief meedoen. De avond wordt door televisie- en radiopresentator Patrick Lodiers geleid.

MODERATOR

Patrick Lodiers is televisie en radiopresentator. Op televisie presenteerde hij onder andere Je zal het maar hebben, De Lama’s, Over Mijn Lijk en De Grote Donorshow waarvoor hij een Emmy Award won.  Op Radio 1 presenteerde Lodiers De Nieuws BV. Met Tafkalmania (voorheen de Lama’s) staat hij eind juni twee keer in de Ziggo Dome. Lodiers heeft veel affiniteit met ontwikkelingssamenwerking. Met zijn documentaire Undergroundworld According to BNN: Nairobi won hij de Dick Scherpenzeel Prijs. En in zijn serie Dominee of Koopman op NPO 2 maakte hij de balans op van 70 jaar  ontwikkelingssamenwerking.

SPREKERS

Sara Kinsbergen is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) van de Radboud Universiteit. Haar leerstoel is getiteld ‘De rol van burgers in duurzame ontwikkeling’. Kinsbergen doet al jaren onderzoek naar de rol van burgers in duurzame ontwikkeling. Daarnaast is ze programmadirecteur van de AMID Young Professional, een onderwijsprogramma met als doel de kloof tussen de academische wereld en de praktijk op het gebied van internationale ontwikkeling te overbruggen, en lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Jan Pronk was minister in vier kabinetten: Den Uyl, Lubbers III, Kok I en Kok II. In totaal was hij dertien jaar minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Als minister van VROM slaagde hij er als gastheer van de COP 6 conferentie in om een internationaal klimaatakkoord te sluiten. Verder was hij onder andere ondersecretaris-generaal van de UNCTAD, speciaal gezant van de VN in Sudan en hoogleraar aan het Institute for Social Studies. Over Pronk verscheen recentelijk het boek Kijk niet weg, geschreven door Ellen Mangnus.

 


75 jaar ontwikkelingssamenwerking
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

Over Vice Versa

Vice Versa is het journalistieke platform in Nederland over belangrijke mondiale vraagstukken. Vice Versa verdiept en agendeert; Vice Versa inspireert en verbindt mensen die verder willen kijken dan hun eigen landsgrenzen; Vice Versa verdiept zich in de wereld van de ander en legt bloot wat internationale ontwikkelingen en politiek betekenen voor de levens van mensen over de hele wereld. Vice Versa wil die verhalen -soms inspirerend, soms alarmerend- hier een stem geven.

Kaartje kopen