Abel Herzberglezing

door Robbert Dijkgraaf

Abel Herzberglezing
Kijk hier het programma terug:

Liever alleen luisteren? Dat kan ook:

Professor Robbert Dijkgraaf, directeur bij het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton en Leon Levy Professor, spreekt op zondag 15 september de 30ste Abel Herzberglezing uit. In zijn lezing zal hij ingaan op de rol van wetenschap binnen de maatschappij.

In een tijd waarin de rol van de wetenschap steeds kritischer wordt bevraagd en door populisten wordt afgedaan als ‘ook een mening’, vertelt professor Dijkgraaf op toegankelijke maar ook gezaghebbende wijze hoe de wetenschap ons leven beïnvloedt en wat de effecten zijn die wij – burgers, politiek en bedrijfsleven – daarvan ondervinden. Hij benadrukt dat de wetenschap de basis moet vormen van ons denken en niet andersom.

Professor Dijkgraaf zet zich al jaren in om de wetenschap en de maatschappij met elkaar te verbinden, en complexe thema’s als kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en kwantumfysica voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Het grote publiek heeft hem weliswaar leren kennen door zijn populaire optredens in het tv-programma De Wereld Draait Door, maar ook als columnist van NRC Handelsblad en als initiatiefnemer van proefjes.nl – een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar – maakt hij zich sterk voor een breder draagvlak voor wetenschap in de samenleving.

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989)

Foto van Wikipedia

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: