Harriet Taylor Mill (1807-1858) was een Engelse filosofe en pleitbezorgster voor vrouwenrechten. Ze schreef onder andere over onderwijs en economische zelfstandigheid voor meisjes en vrouwen. Hoewel haar naam niet op het omslag staat, inspireerde ze haar man na haar dood, tot het schrijven van De onderwerping van de vrouw (1869). In zijn autobiografie schrijft John Stuart Mill later over haar bijdrage: ‘alles wat het meest treffend en diepzinnig is, behoort toe aan mijn vrouw.’
De onderwerping van de vrouw was revolutionair en gold in binnen- en buitenland als inspiratie voor feministen uit de eerste feministische golf. Het boek verscheen in 1870 in het Nederlands en ook Aletta Jacobs las het. Hoewel John Stuart Mill in zijn autobiografie duidelijk aangeeft dat veel van zijn werk ook het werk was van Harriet Taylor Mill en haar dochter Helen Taylor, werd dat later in twijfel getrokken.
Onder leiding van Daan Roovers praten filosofen en deskundigen over het werk van Harriet Taylor Mill en haar man. Wat was de betekenis van De onderwerping van de vrouw? Had het boek net zoveel invloed gehad als Taylors naam ook op de voorkant had gestaan? En wat kunnen we nu nog van Harriet en John leren?
Voormalig ‘denker des vaderlands’ Daan Roovers is docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), en schrijver van o.a. Wij zijn de politiek (2019), Mensen maken (2017) en Een kleine geschiedenis van de filosofie. Ze is lid van de denktank Nederland in 2040. Sinds 2023 is ze lid van de Eerste Kamer namens Groenlinks-PvdA. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.
Maaike Meijer is literatuurwetenschapper en emeritushoogleraar genderstudies van de Universiteit Maastricht. Zij zette genderstudies Neerlandistiek op de kaart. In 1981 schreef zij een inleiding bij de vertaling van The Subjection of Women. In 2023 verscheen haar boek Radeloze helden, over hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid in literatuur en film.
Nadine Ridder helpt organisaties op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid. Met haar opiniestukken in o.a. NRC, Parool, en platforms zoals Oneworld en Lilith Magazine, heeft Nadine een actieve rol in het bevorderen van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid in het publieke debat.