Buiten Beeld: 66 jaar onafhankelijkheid Afrika

Tussen conflict en vrede

Buiten Beeld: 66 jaar onafhankelijkheid Afrika

LET OP DIT PROGRAMMA IS VERPLAATST VAN VRIJDAG 29 SEPTEMBER

Op 6 maart 1957 won Goudkust de vrijheidsstrijd tegen zijn laatste kolonisator Groot-Brittannië – en zo werd het huidige Ghana het eerste onafhankelijke land van Sub-Sahara-Afrika. Daarna volgde de rest van het continent in rap tempo. Nu, 66 jaar later, lopen deze landen in veel opzichten nog altijd achter, of lopen ze aan de leiband van de oude kolonisator.

In hoeverre is Afrika na 66 jaar echt onafhankelijk? Wat ligt ten grondslag aan de Afrikaans-Westerse en Afrikaans-Oosterse betrekkingen? We ontrafelen de patronen en zoeken naar echte uitwegen in dit speciale drieluik van Buiten Beeld.

In het eerste deel nemen we de vele kleine en grote, nieuwe en langlopende conflicten onder de loep. Waarom vecht Afrika tegen zichzelf? Hoe lang nog? Wie heeft er welk belang bij al die conflicten? En wat is de prijs van vrede op het continent?

Juist in deze tijd van nepnieuws en desinformatie presenteert de Rode Hoed met trots Buiten Beeld: 66 jaar onafhankelijk Afrika? Experts en correspondenten discussiëren over de voornaamste kwesties die het nieuws uit het continent domineren. We zullen onze blik laten vormen en luisteren naar wat de uitdagingen in het veld zijn. De presentatie is in handen van Alberta Opoku.

SPREKERS

Awil Mahmoud, is de directeur van het African Diaspora Policy Centre (ADPC). ADPC is een toonaangevende denktank voor Afrikaanse diaspora in Europa op het gebied van migratie en ontwikkeling. Het is met name gewijd aan de studie van de samenhang tussen migratie en ontwikkelingsgerelateerde kwesties vanuit het perspectief van de diaspora.

Mirjam de Bruijn is hoogleraar Afrikanistiek aan de universiteit van Leiden. Zij combineert geschiedenis, communicatiewetenschap, conflictstudies en Antropologie met veldwerk in de Sahel, West en Centraal Afrika. Zij heeft in 2016 de organisatie Voice4Thought opgericht, wat een platform biedt aan mensen uit Afrika wiens stem meestal niet gehoord wordt.

 

Abdelhadi Abbaker is een Nederlands-Sudanees activist en mensenrechtenverdediger.

 

 

 

 

 

MODERATOR

Alberta Opoku is freelance gespreksleider. Ze studeerde journalistiek en politicologie. En maakte programma’s over (internationale) politiek, maatschappij, economie en Afrika. Ook is ze mede-samensteller en auteur van het eind 2014 verschenen essaybundel ‘Game Changers: Diasporadoeners en –denkers voor een andere Afrika-agenda’. Momenteel is ze interim-woordvoerder en communicatieadviseur.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: