Buiten Beeld: Afrika en de wereld

Wie ontwikkelt er eigenlijk wie?

Buiten Beeld: Afrika en de wereld

Afrikaanse landen heten al sinds de onafhankelijkheidsjaren ontwikkelingslanden. Maar als je kijkt naar de grondstoffen en gelden die van het continent vloeien naar Europa, Amerika en Azië klopt er meer niet dan wel aan die beeldvorming. En dat geldt nog meer voor de betrekkingen tussen Afrika en de wereld. Waarom gaan handel en ontwikkeling overal hand in hand, behalve in Afrika? En hoezo ‘sponsort’ het armste continent nog altijd de zogenoemd rijkste landen?

In deel 2 van ‘Buiten Beeld: Afrika @ 66’: wat is ervoor nodig om de postkoloniale uitbuiting in te ruilen voor duurzame industrialisatie en ontwikkeling in Afrika? Waar zou Afrika zijn als haar zogenoemde handels- en ontwikkelingspartners eerlijke handel zouden drijven? Wat als Afrikaanse landen echt onafhankelijk handelen? En de grenzen sluiten voor uitvoer van hun grondstoffen en voortaan zelf halffabricaten maken en exporteren?

Gespreksleider Alberta Opoku neemt de handels- en ontwikkelingsbetrekkingen met Afrika onder de loep. Met internationale experts en journalisten.

Afrika @ 66 is een drieluik binnen de serie Buiten Beeld. We maken daarin de balans op van ontwikkeling in sub-Sahara Afrika, zo’n 66 jaar na onafhankelijkheid van de Britse, Franse of Portugese overheersers.

MODERATOR

Alberta Opoku is freelance gespreksleider. Ze studeerde journalistiek en politicologie. En maakte programma’s over (internationale) politiek, maatschappij, economie en Afrika. Ook is ze mede-samensteller en auteur van het eind 2014 verschenen essaybundel ‘Game Changers: Diasporadoeners en –denkers voor een andere Afrika-agenda’. Momenteel is ze interim-woordvoerder en communicatieadviseur. Fotografie: Naomi Zimmermann

 

 

SPREKERS

Heleen van den Berg is sinds oktober 2023 CEO van Cordaid. Cordaid is één van de grootste en oudste ontwikkelingsorganisaties in Nederland, met een hoofdkantoor in Den Haag en landenkantoren in Afrika en Azië. De organisatie richt zich zowel op het verlenen van noodhulp als op thema’s zoals gezondheidzorg, onderwijs, voedselzekerheid, en veiligheid. Voordat Heleen bij Cordaid kwam, was zij werkzaam bij het Nederlandse Rode Kruis waar zij verantwoordelijk was voor de nationale hulpverlening en vluchtelingenopvang.

Fidel Amakye Owusu is a seasoned expert in geopolitical and security analysis. Currently, he serves as a Geopolitical and Security Advisor at Riley Risk Inc., conducting in-depth analysis and reporting on security events and risk environments using open-source intelligence tools (OSINT). Leveraging on his role as a Senior Conflicts Analyst at the Conflict Research Consortium for Africa, he analyzes and write about conflict situations and actors across the continent for over a year. In March 2023, Fidel founded DefSEC Analytics Africa Ltd., a consultancy providing strategic advice on security and defense matters in Africa. As the CEO, he leads the company in delivering top-notch solutions to complex security challenges.

Dirk-Jan Koch is directeur van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, hèt adviesorgaan van de Nederlandse regering en parlement op het gebied van internationale zaken. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit op gebied van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Hij woonde en werkte onder andere in Nigeria, Kenia en de Democratische Republiek Congo. Daarover schreef hij het boek: Congo Codes, een persoonlijke verhaal over de zin en onzin van internationale samenwerking’.


Buiten Beeld: Afrika en de wereld
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen
Deel dit evenement:

OVER DE SERIE 'BUITEN BEELD'

Het buitenland is nog nooit zo dichtbij geweest. Een oorlog aan de grens van Europa zorgt wereldwijd voor hogere voedsel-, benzine- en energiekosten. Een virus uit China legde in 2020 de hele wereldeconomie plat. Democratisch verval vreet aan het voortbestaan van ooit zo rotsvaste samenwerkingsverbanden zoals de NAVO en de EU. En de gevolgen van klimaatverandering die we nu al in de Global South zien plaatsvinden, weerspiegelt de toekomst die ons in Europa te wachten staat.

Weten wat er buiten de Nederlandse grenzen gebeurt, is nog nooit zo belangrijk geweest. De Rode Hoed presenteert daarom met trots het nieuwe programma Buiten beeld: de wereld achter het nieuws. Experts en correspondenten discussiëren over de belangrijkste ontwikkelingen in hun regio en waarom dit hoog op de agenda moet staan van de Nederlander. In een tijd waar desinformatie en propaganda ons om de oren slaat, laten zij zien hoe nieuws tot stand komt, wat de uitdagingen zijn in het veld en wat er beter kan in onze kranten en televisieprogramma’s

De presentatie is in handen van Alberta Opoku.

Kaartje kopen