LET OP DIT PROGRAMMA IS VERPLAATST.
Kamerleden die elkaars stemgedrag op sociale media plaatsen. Volksvertegenwoordigers die debatteren met één oog op het aantal digitale likes. Een Kamerdebat over het zoveelste twitterrelletje. De Tweede Kamer lijkt een contentfabriek geworden. Maar wat is de invloed van sociale media en het ‘clickbait-gedrag’ van politici op de kwaliteit van de wetgevende macht?
Volgens voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven heeft digitalisering er onder andere voor gezorgd dat de Kamer een politieke snelkookpan is geworden, waarin parlementariërs moties voor de digitale bühne belangrijker vinden dan taaie wetgeving doorspitten. Waarin ze opgefokte Twitterruzies of selectieve Facebookfilmpjes verkiezen boven een genuanceerd wetgevingsoverleg.
Aan de ander kant moeten politici wel aan hun online zichtbaarheid denken, want daar valt veel te halen. Maar de permanente aanwezigheid van smartphones maakt Kamerleden tot nieuwsjunkies, of erger nog, burn-out patiënten. Niet zelden zorgt de Haagse 24/7 cultuur, die mede wordt aangedreven door digitalisering ervoor dat politici fors bezuinigen op nachtrust, adempauze en reflectie.
Op 27 september 2023 staan we in de Rode Hoed stil bij de invloed van sociale media op onze democratie. Brengen Twitter, Facebook, Instagram en TikTok burgers en politici dichter bij elkaar of zorgen dezelfde platformen er juist voor dat de democratie en daarmee de rechtsstaat wordt uitgehold? Nu TikTok onder vuur ligt vanwege spionage redenen, wordt wellicht de weg ook vrijgemaakt om het over beperkingen van andere sociale media te hebben?
We gaan o.a. in gesprek met oud-Kamerlid Kees Verhoeven, Coen van Ven, Haroon Sheik, Carla Hoetink en Casper Thomas.
Dit programma is in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Kees Verhoeven is oprichter van Bureau Digitale Zaken. Als oud Kamerlid voor D66 (2010-2021) hield hij zich bezig met privacy en een betere digitale overheid. In 2023 verscheen zijn boek De Democratie Crasht. Politieke onmacht in het digitale tijdperk.
Haroon Sheikh is bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU. Hij doet onderzoek op het snijvlak van (internationale) politiek, technologie en filosofie. Vanaf 2018 werkt Sheikh bij de WRR waar hij verantwoordelijk is voor het onderzoek naar kunstmatige intelligentie en publieke waarden.
Carla Hoetink is verbonden aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in moderne parlementaire geschiedenis. Ze richt zich op de vraag wat ‘goede politiek’ is en schreef o.a. het boek Macht der gewoonte. Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945. Ook onderzoekt ze de politiek-maatschappelijke gevolgen van digitalisering.
Coen van de Ven is de politiek journalist van De Groene Amsterdammer. Hiervoor was hij onderzoeksjournalist. Hij richtte de onderzoekstak Data & Debat op en ontrafelde daarmee hoe nieuwe technologie ons publieke debat beïnvloedt. Hoe verspreiden seksisme, antisemitisme, racisme, complotten en fascisme zich online? Hoe beïnvloeden propaganda en desinformatie ons?
Casper Thomas is de moderator van de avond en werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. In 2022 verscheen zijn boek Amerika’s laatste kans. Over de toekomst van de democratie in Amerika.
In samenwerking met De Groene Amsterdammer.
De Staat van de Rechtsstaat is een programmareeks in de Rode Hoed waarin het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat en de democratie onder de loep wordt genomen. De programmareeks wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media. De Clickbait Democratie is het eerste deel van de reeks.