Onderdrukt en onmondig. Zo worden moslimvrouwen nog vaak gezien. Die blik miskent de diversiteit onder moslims en moslimvrouwen. Want identiteiten zijn veelzijdig en gelaagd: niet alleen moslim, maar ook burger, student, vrouw, moeder, ondernemer, etc.
Tijdens deze avond verkennen we hoe moslimvrouwen in Nederland omgaan met de uitsluiting die ze ervaren en hoe zij zich daartegen verzetten. Wat betekent het om moslimvrouw te zijn in een postkoloniale samenleving waarin de islam vaak wordt geassocieerd met vrouwenonderdrukking? Hoe (her)definiëren moslimvrouwen zelfbeschikking en feminisme buiten de dominante westerse liberale kaders en welke intersecties zijn daarbij van belang?
De Frans-Algerijnse feministische denker Houria Bouteldja geeft een lezing over hoe het denken over moslimvrouwen in Europa zich heeft ontwikkeld en over haar concept van ‘revolutionaire liefde’ – een radicaal pleidooi voor solidariteit en verzet. Bouteldja is in Frankrijk, maar ook breder in Europa, een invloedrijke stem in het debat over feminisme, racisme en postkolonialisme.
Daarna verdiepen we het gesprek met een panel waarin Saida Derrazi (S.P.E.A.K), Berna Toprak (onderzoekster UvA) en de Dolle Mina’s focussen op de Nederlandse context en wat nodig is om tot sociale rechtvaardigheid en radicale solidariteit te komen.
Dit programma is een samenwerking van S.P.E.A.K. 020, Radboud Universiteit en de Rode Hoed en werd mede mogelijk gemaakt door NWO.