‘Welkom in vinkjesland’ – een gesprek met Hassan Bahara, Amber Kortzorg en Sahil Amar Aïssa

Shermin op zondag #05

‘Welkom in vinkjesland’ – een gesprek met Hassan Bahara, Amber Kortzorg en Sahil Amar Aïssa

De aandacht voor kansenongelijkheid is groot, maar degenen die erover spreken en schrijven zijn veelal de ‘bezorgde invloedrijken’. Dat schrijft Volkskrant-journalist en schrijver Hassan Bahara in zijn essay ‘Welkom in vinkjesland, lieve achterstandskinderen, het is hier teringsaai’ dat massaal werd gelezen en gedeeld. Bahara, zelf opgegroeid in een achterstandswijk én zelf sociale klimmer, voegt met dit essay nu zijn eigen perspectief toe.

Hoe is het om aan te komen in het door Bahara zogenoemde ‘vinkjesland’? Welke uitdagingen kom je tegen? Zul je je er ooit écht thuisvoelen en hoe verhoud je je tot de omgeving waar je vandaan kwam?

In de vijfde editie van ‘Shermin op Zondag’ praat Shermin Chavoushi verder met schrijver en journalist Hassan Bahara, Amber Kortzorg en Sahil Amar Aïssa.

Met muziek van het Jelle van der Meulen Trio, de vaste huisband van Shermin op zondag.

Link naar het essay: “Welkom in vinkjesland lieve achterstandskinderen het is hier teringsaai” (Volkskrant, 3 maart 2023)

 

Hassan Bahara (1978) is schrijver, journalist en columnist. In 2006 verscheen zijn veelgeprezen roman Een verhaal uit de stad Damsko. Het leverde Bahara een nominatie voor de Selexyz Debuutprijs op. Bahara schreef als journalist onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en werkte als redacteur voor De Groene Amsterdammer. Momenteel is Hassan als journalist en mediaverslaggever verbonden aan De Volkskrant.

 

Foto: Jeannette Huisman

Amber Kortzorg (1991) is journalist, programmamaker en presentator. Zij studeerde Neurowetenschappen en Journalistiek en is sinds 2020 het gezicht van Kassa (BNNVARA). Als presentator focust Amber zich op thema’s als armoedebestrijding en een (digitaal) toegankelijke overheid. Zo vroeg zij in 2022 met de campagne #IkRedHetNietMeer aandacht voor de 1,3 miljoen kwetsbare huishoudens in Nederland. De hashtag werd 40 miljoen keer bekeken op Twitter en Amber bracht de verhalen van deze huishoudens tot in de Tweede Kamer en naar alle verantwoordelijke ministers.

 

 

Sahil Amar Aïssa (1992) is presentator, programmamaker, acteur en scenarioschrijver. Hij was als presentator verbonden aan titels als Spuiten & Slikken, De Wereld Draait Door, 3 op Reis en kraken doe je zo. 28 maart is zijn door hem bedachte programma Fight or Flight te zien bij BNNVARA op NPO 3. Sahil is acteur en scenarioschrijver en schreef onder meer mee aan het scenario van de film El Houb. Bij deze film was hij tevens betrokken als regie-assistent. Amar Aïssa is opgegroeid in Roosendaal.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: