Skin Deep #9 – dubbelbloed & identiteit

Niet wit, maar ook ‘niet zwart genoeg’?

Skin Deep #9 – dubbelbloed & identiteit

Tijdens Skin Deep #4, over de liefde werd het onderwerp al aangeraakt: gemengde relaties en hun kinderen. Het bleek stof voor een avond op zich. Want hoe is het om op te groeien met een witte en een zwarte ouder? Of als zwart kind geadopteerd door een witte familie? Opgevoed met twee culturen, maar waar voel je je dan thuis? En hoe ziet de buitenwereld jou? Niet wit, maar ook ‘niet zwart genoeg’? We gaan met gemixte gezinnen, kinderen, ouders en opvoeders praten over huidskleur, identiteit en belonging.

 

Deze aflevering is al geweest. Toch benieuwd? Kijk hieronder de livestream terug.

 

Skin Deep #9 Dubbelbloed Beeld door Jay Sunsmith, foto door Milton Verseput.

Over Skin Deep
Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

De afleveringen van Skin Deep worden uitgezonden op SALTO.

Skin Deep wordt mede mogelijk gemaakt door:

gemeente-amsterdamDemocratie-en-media-logo

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Klik op de inklapvelden om meer te weten te komen over onze gasten.

Andrew Makkinga

Andrew MakkingaModerator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

Hilbrand Westra

Hilbrand Westra (Jeong, Wón Seok) is in 1969 geboren in Zuid-Korea a;s de jongste zoon van een samengesteld gezin van negen kinderen. In 1973 arriveerde hij met zijn zus Joo Min in Amsterdam als adoptiekind van Friese ouders en kreeg hij de Germaanse naam Hilbrand. Hij werd de oudste van acht geadopteerden. Tot 1989 deed hij relatief weinig met zijn geadopteerd zijn en was zich niet cognitief bewust van de transculturele invloeden op zijn leven. Totdat een Summerschool in de Verenigde Staten zijn leven op de kop zette. Sinds die tijd houdt hij zich bezig met het fenomeen adoptie. Hij studeerde Personeel & Organisatie en Arbeidssociologie en was werkzaam als HRM Manager voor internationale organisaties als ING en KLM. In 2003 veranderde zijn leven drastisch. Na een jarenlange studie Systemisch Bewustzijnsontwikkeling in Duitsland specialiseerde hij zich in transcultureel traumawerk en systemisch werk voor organisaties, waar hij in 2009 zijn werk van maakte. In 2015 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten in het adoptieveld. Tegenwoordig werkt hij als vrijgevestigde coach en trainer op het gebied van adoptie, transculturele ontwikkeling, organisatieontwikkeling en leiderschap en is hij opleider voor de School voor Systemisch Bewustzijn en lid van de InterSectionsGroup die zich inzet voor community leadership met mensen met een migratieachtergrond.

Foto: Lars van den Brink

Etchica Voorn

Etchica Voorn is talentcoach, blogger, columniste en schrijver. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Surinaams Creoolse vader. Zowel in Nederland als in Suriname ondervindt zij hevige weerstand. In het autobiografische Dubbelbloed doet ze verslag van de zoektocht naar haar eigen ik. In juli 2018 won het boek de OPZIJ Literatuurprijs. Uit het juryrapport: ‘Het schrijnt en schuurt in dit boek. Voorn hunkert, maar ze veroordeelt nooit. Dit plus haar vermogen om naast haar pijn, de rijkdom te zien van haar dubbele afkomst, maakt dat haar verhaal voor alle dubbelbloedigen maar ook voor enkelbloedigen invoelbaar wordt.’

 

Milton Verseput

Milton Verseput is sommelier bij restaurant Olivijn in Haarlem. Hij is van Kaapverdische afkomst, geadopteerd vanuit Portugal toen hij 4 jaar oud was en opgegroeid op Texel. Hij werkte eerder voor restaurants De Bokkendoorns en De Vrienden van Jacob en in 2015 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot Meest Talentvol Sommelier. Milton heeft een dochter van vijf, met een witte moeder.

Joya Mooi

Joya Mooi is een zangeres met een voorliefde voor moderne jazz, R&B en hiphop. Met haar conservatorium-diploma op zak werkt ze momenteel aan haar vierde solo album dat in 2019 verschijnt. Geïnspireerd door haar Zuid-Afrikaanse roots geeft Joya in haar muziek een persoonlijke inkijk in een generatie Amsterdammers die meerdere culturen vertegenwoordigt. Bekijk hier een cover van Nina Simone door Joya Mooi.

Foto: Mounir Raji