Skin Deep #12 – Racisme in Europa

DE OPKOMST VAN EXTREEMRECHTSE PARTIJEN

Skin Deep #12 – Racisme in Europa

Skin Deep komt in de aanloop naar de Europese verkiezingen terug met een tweedelige editie die geheel in het teken staat van de politiek en verkiezingen. We zetten onze gesprekken over kleur, gelijkwaardigheid en ongemak door.

Volgens het Europees Parlement staat er bij de aankomende verkiezingen veel op het spel. Europa staat voor een aantal belangrijke politieke en internationale uitdagingen die ons allemaal raken. De laatste peilingen laten zien dat het Europees Parlement verdeelder is dan ooit. De opkomst van extreemrechtse partijen zal grote impact kunnen hebben op het Europese beleid van de komende vier jaar.

Extreemrechtse partijen trekken de laatste jaren met een nationalistische anti-migratieagenda grote groepen kiezers in West- en Oost-Europa. Le Front National in Frankrijk, de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord in Italia, de AfD in Duitsland; ook in Nederland is er sprake van aanzienlijke groei van extreemrechtse partijen. Deze opmars van radicale partijen kan bijdragen aan het haatklimaat tegen migranten en zwarte Europeanen.

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen praten we met aankomende Europese politici en de huidige Europarlementariërs over de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa en hun invloed op thema’s als racisme en discriminatie. Te gast zijn Samira Rafaela (nummer 3 op de Europese verkiezingslijst voor D66), Judith Sargentini (Europarlementariër voor Groen Links), Kati Piri (PvdA Europarlementarier), Nadia el Ouahdani (nummer 3 voor DENK Europa) en Kiza Magendana (schrijver en beleidsondernemer).

 

Skin Deep #12 – Racisme in Europa wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Samira Rafaela

Samira werkt als landelijk projectleider inclusie bij de Politie Nederland. Zij is deskundige op het gebied van radicalisering, terrorisme en inmiddels ook polarisatie/maatschappelijke spanningen. Hiervoor werkte ze o.m. als bestuursadviseur voor de gemeente Amsterdam. Samira staat op nummer 3 van de lijst van D66 voor de Europese Verkiezingen.

Judith Sargentini

Judith Sargentini, lid van het Europees Parlement namens GroenLinks. Zij startte de Artikel 7-procedure tegen het Hongarije van Orbán, waarvan ze in een lijvig onderzoeksrapport beargumenteert dat democratie, onafhankelijke rechtsstaat en mensenrechten onder druk staan.

Kati Piri

Kati Piri is een Nederlands politica van Hongaarse afkomst. Namens de PvdA is zij sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement.

Nadia el Ouahdani

Nadia el Ouahdani is voormalig diplomaat en kandidaat voor DENK Europa op plek 3. Nadia was werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vervulde daar verschillende topfuncties, onder andere als Senior Programma Manager Azië, Adviseur West-Afrika en Regionaal Manager Midden-Oosten.

Kiza Magendane

Kiza Magendane is een Amsterdamse schrijver en beleidsondernemer . Zijn werk richt zich op globalisering, cultuurkritiek, migratie, identiteit en Afrika in de wereld. Hij publiceert in onder meer De KanttekeningNRC en De Groene Amsterdammer. Hij woont momenteel in Antwerpen en werkt aan een boek over de Nederlandse identiteit in een globaliserende wereld.