De toekomst van ons slavernijverleden

Hoe komen we dichter bij elkaar?

De toekomst van ons slavernijverleden

1 juli 2023 markeerde het begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Een jaar lang stond het hele Koninkrijk stil bij de impact van het slavernijverleden met momenten van reflectie, erkenning en officiële excuses. Maar wat gebeurt er nadat de woorden zijn uitgesproken en de stilte van herdenking is ingedaald? Hoe nemen we verantwoordelijkheid voor een verleden dat nog doorwerkt in het heden – vooral in een klimaat waarin koloniale denkbeelden weer politiek terrein winnen?

Tijdens dit programma zoeken we elkaar op om samen te leren. Je hoort stemmen die de discussie scherp houden, soms tegen de stroom in. Onderzoekers, politici, activisten en kunstenaars delen inzichten die raken aan waar we nu staan en waar we naartoe zouden moeten willen. Een bijeenkomst om te luisteren, te bevragen, en om mee te denken over een toekomst waarin dit verleden niet wordt weggemoffeld, maar serieus wordt genomen als fundament voor wat nog komt.

Met bijdragen van o.a. Sandew Hira, Rabin Baldewsingh, Peggy Brandon, Wendeline Flores, Touria Meliani en Robbert Dijkgraaf.
Moderator: Andrew Makkinga

Gastsprekers

Robbert Dijkgraaf

 

Robbert Dijkgraaf
Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf speelde een sleutelrol in de beleidsontwikkeling rond het slavernijverleden, waaronder de kabinetsreactie op het SZW-advies. Vanuit zijn achtergrond als wetenschapper en bestuurder brengt hij helderheid in maatschappelijke thema’s op het snijvlak van geschiedenis, cultuur en rechtvaardigheid.
Touria Meliani
Wethouder Kunst en Cultuur, Evenementen, Inclusie en Antidiscriminatiebeleid in Amsterdam (GroenLinks). Zet zich in voor een inclusieve stad en een eerlijke omgang met het slavernijverleden.

Sandew Hira

Sandew Hira
Historicus en directeur van het International Institute for Scientific Research. Hira onderzoekt de impact van kolonialisme en slavernij vanuit internationaal perspectief. Hij plaatst het Nederlandse debat in een bredere context en laat zien hoe andere landen omgaan met hun koloniale verleden.

Ian van der Kooye

Ian van der Kooye
Directeur van Kleur de Kamer en organisator van dit symposium. Van der Kooye zet zich in voor meer politieke representatie en een inclusieve democratie. In zijn werk koppelt hij maatschappelijke thema’s aan concrete actie, met oog voor structurele verandering.

Rabin Baldewsingh

Rabin Baldewsingh
Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Vanuit deze rol adviseert hij de overheid en betrekt maatschappelijke organisaties bij het bestrijden van racisme. Baldewsingh verbindt beleid met praktijk, met aandacht voor zowel historische achtergronden als hedendaagse vraagstukken.

Wendeline Flores

Wendeline Flores
Vicevoorzitter van het NiNsee en onderzoeker bij het Wereldmuseum. Flores specialiseert zich in de Nederlands-Caribische koloniale geschiedenis en werkt aan publieksprogramma’s waarin meerdere perspectieven op het verleden zichtbaar worden gemaakt.

Mano Delea

Mano Delea
Docent aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in postkoloniale geschiedenis. Delea heeft voor het NiNsee onderzoek gedaan naar de afschaffing van de slavernij en was verbonden aan de Black Europe Summer School. Zijn onderzoek richt zich op de erfenis van slavernij en kolonialisme.

Guilly Koster

Guilly Koster
Schrijver, columnist en programmamaker. Koster maakt persoonlijke verhalen over het slavernijverleden invoelbaar voor een breed publiek. Hij werkt op het snijvlak van journalistiek, poëzie en erfgoed, met een scherp oog voor sociale dynamiek.

Carl Blijd

Carl Blijd
Psychiater en bruggenbouwer tussen Nederland en het Caribisch gebied, tussen topsport en geestelijke gezondheid, en tussen persoonlijke verhalen en maatschappelijke taboes. Vanuit zijn praktijk en ervaring reflecteert hij op de doorwerking van het slavernijverleden op mentaal welzijn en gemeenschapsvorming.

Peggy Brandon

Peggy Brandon
Oud-kwartiermaker voor het Nationaal Slavernijmuseum. Brandon heeft een achtergrond in cultuuronderwijs en erfgoedbeleid. Ze ontwikkelt programma’s die historische thema’s toegankelijk maken voor een breed publiek, met ruimte voor dialoog en educatie.


Moderator

Andrew Makkinga

Andrew Makkinga
Moderator en presentator, bekend van radio en televisie. Makkinga leidt gesprekken met aandacht voor inhoud, ritme en scherpte. Hij is vertrouwd met complexe onderwerpen en weet sprekers en publiek op een natuurlijke manier met elkaar te verbinden.

 

 

 

 

 

 

Dit programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Kleur de Kamer, NiNsee en Rode Hoed.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: