Abel Herzberglezing door Femke Halsema

maatschappelijk verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid

Abel Herzberglezing door Femke Halsema

Burgemeester Halsema spreekt over maatschappelijk verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid. Botsende belangen en identiteiten in de publieke ruimte, ook in overdrachtelijke zin. Onderlinge strijd en onderling wantrouwen tussen groepen met verschillende overtuigingen, en: tussen burgers en overheid. Soms gaat het mis; er is een actuele en breed gedeelde zorg dat polarisatie toeneemt en ontwrichtende vormen aanneemt. Tegelijk laat de geschiedenis zien dat polarisatie en verzet vaak leiden tot emancipatie en vooruitgang. Hoe zit dat? Wat zijn de gevolgen? En wat heeft onze publieke (stedelijke) ruimte nodig?

Femke Halsema is sinds 12 juli 2018 de burgemeester van Amsterdam waar zij sinds haar studententijd woont. Zij groeide op in Enschede, waar zij op 25 april 1966 werd geboren. Opgeleid als criminoloog bekleedde zij diverse posities in het openbaar bestuur waaronder fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van GroenLinks.

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989).

Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: