Boekpresentatie Dan Karaty

Een avond over alcoholafhankelijkheid en normalisatie

Boekpresentatie Dan Karaty

Acht op de tien Nederlanders drinkt weleens alcohol. Dat vinden we normaal en wie een drankje afslaat is zwanger, religieus of ongezellig. Dit terwijl alcohol in de top vijf staat van de meest schadelijk drugs die er bestaan, samen met tabak, cocaïne, crack en heroïne*. Voor zowel individu als samenleving heeft het gebruik van alcohol gevolgen. Zoals gezondheidsproblemen en verslaving. Waarom vinden we het zo normaal om te drinken? Hoe komt het dat minderen van alcohol al snel taboe is? Wat doet een verslaving met je? We bespreken het allemaal deze avond.

Jellinek, één van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, maakt onderscheid tussen zware drinkers, alcohol misbruikers en mensen met een alcoholverslaving. Afhankelijkheid van alcohol hebben diverse verschijnselen waaronder; meer gebruiken dan je wenst, onthoudingsverschijnselen, een sterk verlangen naar het middel (cravings). 

Holland’s Got Talent-jurylid en choreograaf Dan Karaty maakte in 2021 bekend dat hij 25 jaar lang alcoholverslaafd is. Hoe succesvoller hij werd, hoe meer hij ging drinken. In zijn boek If I’m being Honest, dat op 12 september verschijnt, vertelt hij openhartig over zijn leven voor, tijdens en na zijn opname in een verslavingskliniek. Door zijn verhaal te delen hoopt hij anderen te kunnen helpen.

Onder leiding van moderator Alwin Helmink gaat het gesprek verder over de risico’s op en van alcoholafhankelijkheid en de normalisatie van ons drankgebruik. Aan het woord komen hoogleraar Transformaties in de zorg en hoofd van Tranzo, Dike van de Mheen, ervaringsdeskundige Esther ten Hove en hoofd van de afdeling Preventie van verslavingszorginstelling Jellinek Floor van Bakkum. Na afloop kunt u het boek van Dan Karaty kopen en laten signeren.

Let op: dit programma is deels in het Engels en deels in het Nederlands.

*Bron: Welke drug is de gevaarlijkste? – Jellinek
Meer lezen: De website voor een gezonder leven met minder alcohol | Alles Over Drinken

SPREKER

Foto: Frank Ruiter

Dan Karaty is een Amerikaanse televisiepersoonlijkheid, danser, choreograaf en acteur. Hij werkte onder andere met Britney Spears, Justin Timberlake en Kylie Minogue. Sinds 2010 is hij te zien als vast jurylid van het RTL 4 programma Holland’s Got Talent. Eind 2021 maakte Karaty bekend dat hij 25 jaar lang in het geheim leed aan een alcoholverslaving.

 

 

 

Dike van de Mheen is hoogleraar Transformaties in de zorg en hoofd van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Eerder was zij bijzonder hoogleraar Verslavingsonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar Zorg en preventie van Risicogedrag en Verslaving aan de Universiteit Maastricht.

 


Esther ten Hove is ervaringsdeskundige en 0.0 influencer. Over haar ervaring schreef ze het boek Morgen stop ik echt en via haar platform ‘Sober in Life’, motiveert en inspireert ze anderen om alcohol vrij door het leven te gaan.

 

 

Floor van Bakkum is hoofd van de afdeling Preventie van verslavingszorginstelling Jellinek. Ze is betrokken bij de ontwikkeling en uitvoer van landelijk en lokaal preventiebeleid op het gebied van alcohol, tabak, drugs, gokken en gamen.  Ze is meer dan 20 jaar betrokken bij de ontwikkelingen met betrekking tot alcoholbeleid.  Ook heeft ze deelgenomen aan de overlegtafel van het Nationaal Preventie akkoord met als doel overmatig alcoholgebruik te verminderen.

 

 

MODERATOR

Alwin Helmink is freelance regisseur, programmamaker en moderator. Hij werkt onder meer voor RTL Nieuws, Idfa en Movies That Matter.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: