‘Het is beter 1 mijl te reizen dan 1000 boeken te lezen’, volgens de oude wijsgeer Confucius. Met zijn gesprekken en geschriften over het goede leven inspireert de Chinese filosoof nog altijd – in China en daarbuiten. In het moderne China wordt Confucius herdacht, vereerd maar ook ingezet als mascotte voor Chinese filosofie. Wat is de waarde van Confucius voor het China van nu? En voor Europa?
In de serie Bucketlist Filosofie staan klassiekers uit de filosofie centraal en vanavond: de Analecten van Confucius ( in het Chinees: Lúnyǔ, geselecteerde gezegden). In deze gesprekken bespreekt Confucius het belang van familie, de noodzaak van levenservaring en vraagt hij zich af hoe te zorgen dat je goed handelt. Welke morele overwegingen moet je hebben? Welke levenslessen heb je nodig?
Om deze teksten te doorgronden, starten we met een mini-college over Confucius door Michiel Leezenberg. Hij onderwijst en onderzoekt wijsgerige tradities buiten Europa, publiceert en spreekt sinds de jaren ‘90 over deze onderwerpen en geeft al jarenlang het vak niet-westerse wijsbegeerte aan de UvA. Michiel neemt ons mee in de wereld van Confucius, en de historische en filosofische context waarbinnen Confucius zijn werk schreef.
Met Haroon Sheikh kijken we naar de hedendaagse Chinese maatschappij, waar de overheid via het sociaal kredietsysteem goed gedrag bij haar burgers promoot & zelfs oplegt. Hoe kunnen we deze Chinese waarden – die steeds dominanter worden in de wereld – begrijpen vanuit Confucius? Haroon Sheikh is filosoof en politicoloog en schreef o.a. De Opkomst van het Oosten: Eurazië en de Nieuwe Wereldorde over de geopolitieke en culturele verschuiving naar het oosten.
———–
Kan het gedachtengoed van een eeuwenoude filosoof iets voor jou betekenen, met het oog op de actualiteit? Hands on, toegankelijke filosofie, dat krijg je in de reeks Bucketlist Filosofie. Elke editie zetten we het werk van één klassieke filosoof centraal.
Dit keer: Kong Qiu Confucius (551 v.Chr. — 479 v.Chr.), oorspronkelijk Meester Kong, de grondlegger van wat later het confucianisme is gaan heten. Centraal in de leer staat de moraal, zowel tussen mensen als binnen de structuur van de staat. Zijn ideeën over familiaire relaties trekt Confucius door naar de samenleving als geheel. Leiderschap kan volgens hem alleen worden uitgeoefend door medemenselijkheid. Confucius is misschien wel de invloedrijkste denker ooit. Zijn geschriften worden bijna 2500 jaar na zijn dood nog steeds volop gelezen en blijven (zowel in China als daarbuiten) een bron van wijsheid. Zijn gedachtegoed was essentieel in de vorming van het historische én hedendaagse China en elementair voor iedereen die de Chinese cultuur beter wil begrijpen.
Eerstvolgende editie in deze reeks:
Michiel Leezenberg onderwijst en onderzoekt wijsgerige tradities buiten Europa, publiceert en spreekt sinds de jaren ‘90 over deze onderwerpen. Hij is universitair hoofddocent (UHD) aan de afdeling Wijsbegeerte (voorzitter van de Wijsbegeerte) van de UvA. Hij is coördinator van de Research Master in Philosophy.
Haroon Sheikh is senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en docent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor leidde hij Freedomlab Thinktank. Hij schrijft columns voor NRC en publiceerde bij Boom uitgevers Amsterdam De opkomst van het Oosten (2016). Haroon schreef De Opkomst van het Oosten: Eurazië en de Nieuwe Wereldorde over de geopolitieke en culturele verschuiving naar het oosten. Hij verschijnt regelmatig in Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad, zoals laatst over Confucius als onze bondgenoot.